vrijdag 20 april 2018

Openbaar Ministerie Brazilië verzet zich tegen sluiting grens met Venezuela in Roraima

Gouverneur van Roraima wil Braziliaanse grens met Venezuela tijdelijk te sluiten en aantal vluchtelingen beperken

Venezolaanse jongen speelt tussen VN-tenten voor vluchtelingen in Boa Vista, Roraima (Bron foto: Antonio Cruz/AgBr)


Het Braziliaanse kantoor van de procureur-generaal heeft woensdag 18 april 2018 een document gepubliceerd, dat zich verzet tegen een verzoek van de gouverneur van de staat Roraima aan het Braziliaanse Hooggerechtshof om de Braziliaanse grens met Venezuela tijdelijk te sluiten en het aantal vluchtelingen dat het land binnenkomt te beperken. 

'Sluiting van de grens belemmert zowel de bescherming van vluchtelingen als het Braziliaanse migratiebeleid, resulterend in een toename van illegale binnenkomst en illegaal verblijf van deze personen, wat de sociale situatie in de regio zou verergeren', schreef adjunct-procureur-generaal Luciano Mariz Maia.

Volgens Maia is het verzoek om de grens te sluiten of het aantal vluchtelingen dat Brazilië binnenkomt te beperken, in strijd met de mensenrechtenverplichtingen die het land op zich heeft genomen.



Het verzoek om de grens tijdelijk te sluiten is vorige week gedaan door Roraima-gouverneur Suely Campos. 'De sociale en economische onevenwichtigheid die deze sterke migratie veroorzaakt in onze staat was niet voorzien in een internationaal verdrag', zei Campos, en beweerde dat de 'uitzonderlijke' omstandigheden van de situatie een hardere houding vereisen.

Maar hoewel de algemene openbare aanklager erkent, dat de toestroom van Venezolanen over de grens aanzienlijk is toegenomen, benadrukt die dat de bescherming van vluchtelingen in Brazilië de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens volgt, waarin staat dat 'iedereen het recht heeft om asiel te zoeken en te genieten in andere landen zonder vervolgd te worden '.

Zelfs de Braziliaanse president, Michel Temer, bekritiseerde het verzoek. 'Dit is geen gewoonte van Brazilië; Brazilië sluit geen grenzen. Ik hoop dat het Hooggerechtshof op deze manier zal beslissen. Het sluiten van de 'deur' is onbetwistbaar', vertelde hij vorige week verslaggevers tijdens de 8e Top van de Amerika's in Peru.

(Suriname Mirror/The Rio Times Online/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten