vrijdag 20 april 2018

OM Braziliaanse deelstaat Amapá wil geen olieboring door Franse Total nabij monding Amazone

'Boren in het gebied zou kunnen leiden tot vernietiging ecosysteem waar een koraalrif is gevonden'

(Bron foto: Greenpeace Brasil)


Het Openbaar Ministerie (OM) in de noordelijke deelstaat Amapá heeft woensdag 18 april 2018 het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) verzocht het Franse Total een vergunning te ontzeggen om te boren naar olie nabij de monding van de Amazone. 

Het OMM zei in een verklaring, dat de milieueffectstudie van het bedrijf onvoldoende was en waarschuwde dat boren in het gebied zou kunnen leiden tot de vernietiging van een ecosysteem waar een koraalrif is gevonden.


Wetenschappers aan boord van een Greenpeace-schip hebben het bestaan van koraal in een gebied voor de noordkust van Brazilië gedocumenteerd en zeggen, dat de plannen van Total om olie te boren moeten worden verboden, aldus de milieuorganisatie maandag. Greenpeace zei, dat de wetenschappers hebben vastgesteld, dat het rif verder reikt dan eerder werd gedacht en overlapt de omtrek van twee blokken die Total van plan is te verkennen.

Total leidde in 2013 een groep met het Britse BP Plc en het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras in het kopen van vijf exploratieblokken in het Foz do Amazonas-basin, maar de ontdekking van een gigantisch koraalrif op slechts 28 kilometer van de blokken heeft het verkrijgen van een milieuvergunning voor het boren door Ibama in twijfel getrokken.


Als operator is Total verantwoordelijk voor het aanvragen van milieuvergunningen. Sommige geologen zeggen, dat het gebied 14 miljard vaten olie kan bevatten of meer dan de volledige bewezen reserves in de Golf van Mexico.

Milieuactivisten zeiden, dat potentiële olielekken in het bekken van Foz do Amazonas, genoemd naar de locatie bij de monding van de Amazone, schade kunnen aanrichten in het regenwoud in de noordelijke staat Amapá in Brazilië, naast schade aan het rif.

(Suriname Mirror/Merco Press/Twitter/Greenpeace Brasil)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten