vrijdag 20 april 2018

Ecuador niet langer bemiddelaar bij vredesgesprekken Colombiaanse regering en ELN-rebellen

'ELN moet ermee akkoord gaan om zijn terroristische activiteiten te stoppen'


Ecuador treedt niet langer op als bemiddelaar bij de vredesgesprekken tussen de Colombiaanse regering en de rebellen van de linkse guerrillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional). Dat heeft de Ecuadoraanse president Lenin Moreno woensdag 18 april 2018 gezegd.


De onderhandelingen worden opgeschort tot het ELN ermee akkoord gaat om zijn ‘terroristische activiteiten’ te stoppen, luidt het.

Moreno neemt de beslissing na de recente ontvoeringen aan de grens tussen Colombia en Ecuador. Deze week werd een koppel gekidnapt en vorige week werden drie journalisten van de Ecuadoraanse krant El Comercio gedood. De ontvoeringen zouden zijn uitgevoerd door dissidenten van de inmiddels ontwapende FARC-guerrilla’s (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) onder leiding van een man die bekendstaat als 'Guacho'.

De FARC-rebellen sloten in november 2016 een vredesakkoord met de Colombiaanse regering en zijn sindsdien gedemobiliseerd. Sinds februari 2017 voert ook het ELN geregeld onderhandelingen, maar die draaiden vooralsnog op niets uit.

(Suriname Mirror/Nieuwsblad/Al Jazeera/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten