vrijdag 20 april 2018

Helft aantal lidlanden UNASUR schort lidmaatschap op

Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Peru en Paraguay stappen  uit UNASUR


De helft van de landen die behoren tot UNASUR (Unión de Naciones Suramericanas), een Zuid-Amerikaans politiek en economische unie, die tien jaar geleden werd opgericht om de Amerikaanse aanwezigheid in de regio tegen te gaan, hebben besloten hun lidmaatschap op te schorten, vertelde een Braziliaanse functionaris vrijdag 20 april 2018 tegen persbureau Reuters.

De regeringen van Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Peru en Paraguay geloven, dat het blok stuurloos is geweest onder het huidige roterende voorzitterschap van Bolivia.



Centrumrechtse regeringen zijn de afgelopen jaren in een aantal van de landen van de regio aangetreden, wat meestal heeft geleid tot betere relaties met Washington.

UNASUR werd opgericht in 2008 toen het linkse populisme, dat werd bepleit door de overleden Venezolaanse leider Hugo Chavez, het sterkst was in Zuid-Amerika. Chavez en andere leiders in die tijd verzetten zich tegen het door de VS gesteunde voorstel voor een vrijhandelszone van de Amerika's en richtten in plaats daarvan UNASUR op om zich bij Zuid-Amerikaanse landen te voegen in een economische en politieke unie die uiteindelijk moeite had om vaart te maken.

Het initiatief was ook een poging om de in Washington gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te omzeilen, die door linksen als een hulpmiddel werd beschouwd om het Amerikaanse beleid in Latijns-Amerika te bevorderen.

De overige UNASUR-leden zijn Venezuela, Bolivia, Ecuador, Uruguay, Guyana en Suriname.

(Suriname Mirror/Reuters/Clarin/La Republica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten