maandag 9 april 2018

Honderden aanhangers voormalige Braziliaanse president Lula da Silva bivakkeren voor zijn cel

Aantal aanhangers Lula zaterdagavond in botsing met de politie te Curitiba: 9 gewonden



Honderden aanhangers van de voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, hebben hun kamp opgezet buiten de cel waar hij wordt vastgehouden. Lula is veroordeeld tot 12 jaar en een maand gevangenisstraf wegens corruptie en het witwassen van geld.

Hij gaf zich zaterdag aan bij de federale politie in São Paulo en werd naar de zuidelijke stad Curitiba gevlogen. De voormalige leider zegt, dat hij zal blijven vechten tegen zijn veroordeling, waarvan hij zegt dat die politiek gemotiveerd is.


Peilingen die werden uitgevoerd voordat hij werd gevangen gezet, suggereerden dat Lula, die van januari 2003 tot december 2010 regeerde, de koploper is naar de presidentsverkiezingen van oktober, maar zijn gevangenschap heeft de race wijd opengezet.

Als veroordeelde zou Lula normaal gezien niet in oktober aan de verkiezingen kunnen deelnemen, maar het Braziliaanse hoogste kiesrechtorgaan zal de uiteindelijke beslissing nemen of en wanneer hij zijn kandidatuur indient.

Supporters van de voormalige leider zeggen, dat ze niet het 'Free Lula'-kamp zullen verlaten voordat hij is vrijgelaten.

De veiligheid rond het gebouw van de federale politie in Curitiba, waar hij wordt vastgehouden, werd versterkt nadat een aantal aanhangers van Lula zaterdagavond in botsing kwam met de politie. Negen mensen raakten gewond.


De politie schatte het aantal mensen dat zondagmiddag 8 april 2018 rond het gebouw kampeert op  rond 700, maar meer worden verwacht.


De leider van de Arbeiderspartij, Gleisi Hoffmann, zei dat Lula 'een politieke gevangene' is en dat zijn partij de strijd om hem te bevrijden niet zou opgeven. Hoffman zei, dat ze hoopte dat zijn vrijlating al woensdag zou kunnen komen, wanneer het Hooggerechtshof zijn beslissing, die pas afgelopen donderdag werd genomen, opnieuw bekijkt, dat gedaagden wiens eerste beroep is mislukt, in de gevangenis kunnen worden gezet.

De uitspraak op donderdag was nipt, met zes leden vaan het Hof in het voordeel van het arresteren van Lula en vijf tegen. Het zou slechts één van de rechters nodig hebben om van mening te veranderen, dat Lula zou worden vrijgelaten om zijn beroep tegen zijn veroordeling te voortzetten, wat maanden tot jaren zou kunnen duren. Maar, als een nieuwe uitsprraak weer in Lula's nadeel is, zal hij uiteindelijk toch in de gevangenis belanden.

Lula wordt nog steeds geconfronteerd met zes afzonderlijke lopende processen voor corruptie.


(Suriname Mirror/BBC/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten