maandag 9 april 2018

Colombiaanse leger heeft meer burgers geëxecuteerd dan guerrilla's onder oud-president Alvaro Uribe

Veiligheidstroepen executeerden tussen 2002 en 2010 ongeveer 10.000 burgers


Het Colombiaanse leger heeft veel meer burgers geëxecuteerd dan guerrilla's toen voormalig president Alvaro Uribe het land leidde tussen 2002 en 2010, volgens nieuw onderzoek. Volgens ex-kolonel kolonel en socioloog Omar Rojas en historicus Fabian Leonardo Benavides executeerden de veiligheidstroepen ongeveer 10.000 burgers.

De twee onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het boek 'Lanzamiento del libro: Ejecuciones extrajudiciales en Colombia. 2002-2010. Obediencia ciega en campos de batalla ficticios.'

Dit zou betekenen dat de meerderheid van de 16.724 gevechtsdoden gemeld door het leger tussen 2002 en 2010 burgers waren, en niet guerrillastrijders zoals het Colombiaanse volk moest geloven.

Het Openbaar Ministerie van Colombia onderzoekt momenteel 4.780 'valse positieven' (buitengerechtelijke executies van duizenden burgers door leden van de strijdkrachten die hun slachtoffers als guerrilla's kleedden om hen voor te stellen als gevechtsdoden), volgens de website Verdad Abierta.



Volgens Rojas, die vorige week het onderzoek in Medellin presenteerde, was de praktijk een gecoördineerde poging om het land te misleiden om te geloven dat het leger het gewapende conflict won.

De slachtoffers waren voornamelijk 'jonge mensen, arbeiders, werklozen, gehandicapte kinderen'. Uit het onderzoek bleek echter ook, dat 'soldaten, politieagenten, geestelijken en een buitenlander' werden vermoord om de militaire statistieken op te blazen.


Ondanks zijn schokkende bevindingen zei Rojas, dat hij zijn vertrouwen in de veiligheidstroepen, die hij 30 jaar diende, nog niet verloren heeft. 'Mijn motivatie als politieagent was om het leven te beschermen. Nu ik een socioloog ben, heb ik de plicht om mijn bevindingen te onderzoeken en te delen met het publiek, zodat het een herinnering kan creëren en dit niet opnieuw kan laten gebeuren', vertelde Rojas op de website Hacemos Memoria.

Honderden soldaten die ervan worden beschuldigd de executies te hebben gepleegd, wachten op een proces voor een overgangsgerechtshof voor Justitie en een waarheidscommissie die proberen de tienduizenden mensenrechtenschendingen begaan door het leger en de guerrillastrijders op te helderen.

Het Internationaal Strafhof heeft Colombia gewaarschuwd dat tenzij militaire commandanten voor de rechter worden gedaagd, ze in Den Haag vervolgd zouden kunnen worden.





(Suriname Mirror/Colombia  Reports/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten