maandag 9 april 2018

Den Blauwvinger: Wateroverlast na een beetje regen? Pappen en nathouden...

COLUMN: Jarenlang ontwateringsprobleem in Paramaribo wordt maar niet opgelost

- Inwoners zo langzamerhand gewend geraakt aan in kolkende rivieren veranderde straten en wegen
- Regering laat inwoners weer tot hun enkels door het vieze water waden


Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie zei zaterdag 7 april, dat hij een redelijk beeld had gekregen van gebieden die te maken hebben met wateroverlast in Paramaribo en Commewijne. 'Het doel van de veldoriëntatie zaterdag was om belangrijke pompen, sluizen en kanalen te bekijken.' Zijn hoogste prioriteit is om de wateroverlast aan te pakken. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat een brede groep van ministers, een heus crisisteam, zich moet bezighouden met het probleem van wateroverlast, onder leiding van president Desi Bouterse.



En die bewoners durven vervolgens te gaan klagen en jammeren bij de overheid
Het is weer zover, delen van Paramaribo staan blank. Wegen en straten zijn weer, zoals ieder jaar in deze regentijd, onder water evenals vele erven van woningen. De wegen en straten door een krakkemikkige ontwatering en de vele erven, omdat trenzen en goten en duikers verstopt zijn geraakt door erin gedumpte petflessen en ander afval, òòk door bewoners zelf. En die bewoners durven vervolgens te gaan klagen en jammeren bij de overheid.

Feit is, dat regeringen al jarenlang weigeren prioriteiten te stellen en niet investeren in één groot, effectief ontwateringsplan voor Paramaribo, en die plannen zijn er, zo blijkt onder andere uit dit artikel van mei 2006 (!):

https://suriname-tribune.blogspot.com/2006/05/compleet-ontwateringsplan-groot.html

Ook na 2006 duiken nu en dan weer berichten op over ontwateringsplannen van de regering die niet of amper zijn en/of worden uitgevoerd voor Paramaribo.

Groot knelpunt is de financiering
De Ware Tijd berichtte 5 juni 2007, dat er een serie infrastructurele projecten op komst was die vooral de wateroverlast drastisch zou moeten verminderen. 'Op het verlanglijstje van de regering staat onder meer het Master Ontwateringsplan Paramaribo en een ringdijk en ringkanaal rond de hoofdstad. Groot knelpunt is de financiering', zo schreef de Ware Tijd. Daarna werd het stil....

Starnieuws meldde 17 oktober 2013, dat het ministerie van Openbare Werken een nieuw masterplan in voorbereiding had om de ontwatering van Paramaribo Noord te verbeteren. Op een op 16 oktober gehouden seminar van het ministerie over waterbeheersing zei toenmalig minister Rabin Parmessar van Openbare Werken, dat voor wat betreft Groot Paramaribo het afwateringssysteem in de afgelopen decennia was aangepast aan de feitelijke omstandigheden. Vele open rioleringsstelsels zijn omgezet in gesloten systemen, waardoor zij zijn gaan inboeten aan afvoer- en bergingscapaciteit. Verder is door de bebouwing de water absorptiecapaciteit sterk afgenomen. Dit betekent dat er meer tijd nodig is voor het afvoeren van het regenwater, waardoor gebieden langer onder water blijven staan, aldus de toenmalig bewindsman Parmessar.

Toenmalig minister van Openbare Werken Siegfried Wolff bevestigde begin oktober 2015 het bestaan van een masterplan ontwatering van Groot- Paramaribo. Radio 10 liet in een uitzending op 6 oktober 2015 weten, dat bij het ministerie van Openbare Werken al ruim tien j aar een gedegen masterplan met betrekking tot de ontwatering van Groot-Paramaribo ligt. Radio 10 op haar website:

'Het plan is echter nooit goed tot uitvoering gebracht om diverse redenen. Het ligt ook niet in de lijn der verwachtingen dat het kabinet Bouterse-II het ontwateringsplan integraal zal kunnen uitvoeren. Deze keer vanwege gebrek aan financiële middelen. Minister Siegfried Wolff van Openbare Werken zei, dat wel getracht zou worden delen van het plan voor Groot-Paramaribo uit te voeren, maar in hoeverre dat zal lukken, hangt af van de beschikbare financiële armslag.'

Het is april 2017 en nog steeds is de overheid niet bij machte het jaren voortslepende ontwateringsprobleem (zie de artikelen onderaan) definitief op te lossen.
Social media worden overspoeld door foto's en enkele video's van ondergelopen straten, wegen en percelen. Het geeft een triest en armoedig beeld van Suriname.


Na regen komt zonneschijn en..... veel ergernissen!
Een land dat hoopt ooit haar in overvloed aanwezige (drink-)water te kunnen exporteren, maar al jarenlang niet de deskundigheid in huis heeft en daarenboven weigert (financiële) prioriteiten te stellen om bij een beetje regenval te voorkomen, dat percelen, wegen en straten blank komen te staan....... Na regen komt zonneschijn en..... veel ergernissen!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
9 april 2018
Paramaribo – Suriname






Geen opmerkingen:

Een reactie posten