woensdag 21 maart 2018

Weer een sociaal leider vermoord in Colombia

President Actie Comité van de Gemeente Alamos, Juan Mena, vermoord in Quibdo, Choco

(Bron foto:


De Colombiaanse autoriteiten melden dinsdag 20 maart 2018, dat de president van het Actie Comité van de Gemeente Alamos, Juan Mena, zondagmiddag is vermoord in Quibdo, Choco. Mena werd tijdens het wandelen in het openbaar gedood door gewapende mannen die hem benaderden en meerdere keren op hem hebben geschoten. 

De identiteit van de schutters - die haastig het toneel van de misdaad ontvluchtten en nog steeds voortvluchtig zijn - is nog onbekend. Volgens de krant El Heraldo had Mena een paar weken geleden Choco verlaten na doodsbedreigingen en was hij net teruggekeerd naar het gebied, enkele dagen voordat hij werd vermoord.



Henry Cuesta Cordoba, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie, uitte zijn bezorgdheid over de toename van gewelddadige sterfgevallen in de regio na de dood van de sociaal leider. 'Juan Mena was koopman en voorzitter van het Actie Budget van Los Alamos en ik werkte voor de gemeenschap van Quibdo, wat een grote zorg is. omdat de moorden in Quibdo zijn toegenomen', zei Cordoba.

Er zijn onderzoeken gaande naar de gemelde doodsbedreigingen en naar mogelijke motieven voor de misdaad of het bewijs dat naar de identiteit van de mannen kan leiden die verantwoordelijk zijn voor de moord op de activist.

Statistieken van het Instituut voor Ontwikkeling en Vrede stelden, dat ten minste een dozijn sociale leiders en mensenrechtenactivisten vorig jaar in Choco zijn vermoord - gevolgd door de deepartementen Cauca, Narino, Antioquia en Valle del Cauca.



Het kantoor van de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten heeft ook zijn bezorgdheid uitgesproken over de toename van moorden op mensenrechtenactivisten. De archieven van het Openbaar Ministerie maken melding van 441 aanslagen, waaronder 121 moorden: 84 mensenrechtenverdedigers, 23 leden van sociale en politieke bewegingen en 14 mensen gedood tijdens demonstraties die plaatsvonden in 2017.

(Suriname Mirror/TeleSUR/El Heraldo/Caracol Radio/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten