woensdag 21 maart 2018

President van Peru Pedro Pablo Kuczynski stapt op

Kuczynski in zwaar weer beland na diverse beschuldigingen van corruptie en een deal met politicus Kenji Fujimori


De president van Peru Pedro Pablo Kuczynski heeft woensdag 21 maart 2018 de eer aan zichzelf gehouden en is opgestapt, nadat zijn centrum-rechtse regering verzeild was geraakt in een nieuw schandaal. Ditmaal was de beschuldiging het ronselen van stemmen.



Met zijn besluit probeerde de 79-jarige Kuczynski, een voormalig bankier op Wall Street, een afzettingsprocedure voor te zijn. Daarover zou op korte termijn worden gestemd.

Het is onduidelijk of het congres, gecontroleerd door de oppositie, de ontslagaanvraag accepteert of het plan doorzet de president donderdag zelf weg te sturen, omdat hij 'moreel ongeschikt' is voor het ambt.



Kuczynski, die de nieuwe aantijgingen ontkent, was eerder al in opspraak geraakt door zijn financiële relatie met een bedrijf dat de spil is in een omvangrijk corruptieschandaal.



Kuczynski zou voor ruim 3 miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Zelf ontkent Kuczynski iets verkeerd te hebben gedaan.

Hij overleefde in december op een haar na een afzettingsprocedure. Maar, onlangs kwam nieuw belastend bewijs aan het licht, en het parlement besloot opnieuw te stemmen over een impeachment. Die stemming zou vandaag plaats vinden, maar zover kwam het niet.

Dinsdag bracht oppositiepartij Fuerza Popular (FP) een aantal video's naar buiten waarop te zien is hoe dissident FP politicus Kenji Fujimori partijleden probeert over te halen Kuczynski's huid te redden.



 De video's dateren uit december, en lijken de vermoedens te bevestigen dat Fujimori en Kuczynski het destijds op een akkoordje hebben gegooid. In ruil voor de steun van Fujimori verleende Kuczynski enkele dagen later gratie aan diens vader, de oud-dictator Alberto Fujimori. Die zat wegens mensenrechtenschendingen in de gevangenis. De video's waren de druppel.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter/YouTube/Volkskrant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten