woensdag 21 maart 2018

Vertrekkend SLM-directeur Lachmising: 'Die hele rommel om me heen interesseert me niet'

'Wij hebben afgelopen week goedkeuring gehad van de raad om tweede 737-700 aan te schaffen'

- 'Wij draaien echter geen busbedrijf, je lost zaken niet binnen een dag op'
- Mogelijk legt Lachmising bij zijn afscheid bepaalde zaken op tafel, die hem tot een klokkenluider maken...


Dat er zaken misgingen of gaan binnen de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) werd onlangs in het parlement door president Desi Bouterse zelf beaamd. Er zou de SLM volgens het staatshoofd geen blaam treffen, omdat de zaken die misgingen waren uitbesteed. 'Statutair is de directeur van de SLM verantwoordelijk voor het totaal gebeuren binnen de SLM. Als de schoonmaakster een glas laat vallen en het kapot gaat, is de directeur van de SLM medeverantwoordelijk voor dat stukje ongeluk', stelt Robbi Lachmising, directeur van de SLM, vandaag, woensdag 21 maart 2018, in het Dagblad Suriname. 

Lachmising wil niet veel praten over wat in het verleden mis is gegaan. De directeur stelt wel, dat hij mogelijk bij zijn afscheid bepaalde zaken op tafel zal leggen, die ook hem tot een klokkenluider zullen maken.

Wat hij voor nu wel stelt, is dat de problemen die betrekking hadden op de beladers (op de Johan Adelof Pengelluchthaven) in december 2017 zwaren opgelost. 'De problemen zijn in december met Procons aangepakt. Het loopt allemaal goed nu. Het bureau heeft hoogwaardige beladers in dienst genomen. Wij draaien echter geen busbedrijf. Je lost zaken niet binnen een dag op.'

De directeur heeft een overeenkomst getekend tot 3 april. 'Daar moet ik me aan houden. Het gaat natuurlijk met emoties gepaard, maar daar stoor ik me niet aan. Die hele rommel om me heen interesseert me niet. Sommige mensen zeggen, het lijkt alsof je bedelt om bij de SLM te blijven. Ik wil wel tot 2020 blijven. Waarom 2020? Omdat wij nu in een transitieperiode zijn. Wij zijn nu bezig met en regionale machine, Boeing 737-700, die in China zit, die anytime kan overvliegen. Daar is onder mijn leiding aan gewerkt. Wij hebben afgelopen week goedkeuring gehad van de raad om een tweede 737-700 aan te schaffen. De echte onderhandelingen kunnen starten vanwege het groen licht. Daarnaast moet de Airbus A-340, die naar Amsterdam vliegt, worden vervangen. Cathay Pacific heeft tegen eind 2019 een Boeing 777 beschikbaar. TUI zou ook een Dreamliner 787 aan ons willen verhuren. Bij dit laatste wordt samenwerken met TUI veel gemakkelijker. Dit is wat ik wil afronden. Ik bedel niet. Dit is misschien een verkapte sollicitatie om het werk te doen.'

De SLM-directeur werd gevraagd of hij nog van plan is zijn meerdere te vragen om verlenging van zijn contract. Hij reageerde er negatief op. De directeur kan niet met zekerheid praten, aangezien hij ook niet geïnformeerd is over de positie van de minister van Transport, die mogelijk ook op de schopstoel zit.

'Met het kabinet onderhandelen heb ik nooit gedaan, ondanks dat men zegt dat ik zelfs het paleis platloop. De Raad van Commissarissen is net aangevuld met twee nieuwe leden. Je merkt nu al een iets zakelijkere aanpak in plaats van een politieke aanpak. Dit is een voordeel voor de SLM', stelt Lachmising.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten