woensdag 21 maart 2018

'Pluimveesector komt in aanmerking voor vrijstelling invoerrechten op verpakkingsmateriaal'

'Kippenkwekers moet gezond investeringsklimaat geboden worden met goede toekomstperspectieven'


'Ondernemers in Suriname kunnen in aanmerking komen voor vrijstelling van invoerrechten voor de invoer van grondstoffen, halffabricaten en verpakkingsmateriaal op grond van het Grondstoffenbesluit', aldus minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gisteren in antwoord op vragen van Assembleeleden over verhoging van importtarieven van kip en kipdelen. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 21 maart 2018.

Uit informatie gehaald van de Inspectie van Invoerrechten en Accijnzen, voerde de minister aan dat de pluimveesector in aanmerking is gekomen voor vrijstelling van invoerrechten op verpakkingsmateriaal en grondstoffen ter vervaardiging van voer en halffabricaten. Ook komen deze ondernemers in aanmerking voor gedeeltelijke vrijstelling van invoerrechten voor het importeren van bedrijfsgoederen. Op deze manier wil de regering de lokale veevoerproductie stimuleren, zodat de import van kippenvoer verminderd kan worden en zo ook de prijs van lokaal gekweekte kippen kan dalen.

'De regering bekijkt samen met de pluimveesector naar een aantal voorzieningen om de sector te stimuleren door bijvoorbeeld de extra opbrengsten die verkregen worden door de verhoging van invoerrechten op kip, in deze sector te investeren.'

De bewindsman denkt hierbij aan de uitbreiding van de bestaande veevoerfabrieken en het opzetten van nog een veevoerfabriek. Hij meent dat Surinaamse kippenkwekers een gezond investeringsklimaat geboden moet worden met goede toekomstperspectieven. De Surinaamse consument moet de verlichting hiervan voelen.


Over het lokaal vervangen van veevoergrondstoffen die geïmporteerd worden, zei Hoefdraad dat dit alleen op een verantwoordelijke manier kan geschieden, na gedegen wetenschappelijk onderzoek. Voor nu worden breukrijst en rijst die niet goed bevonden is voor de menselijke consumptie, al verwerkt in het kippenvoer als gedeeltelijke vervanging van geïmporteerde mais.

De invoerrechten van kip en kipdelen zijn per 1 september 2017 verhoogd van 20 naar 40%, bij beschikking van de minister. De voorbereidingen voor de wetswijziging die nodig is voor deze verhoging, zijn in de commissievergaderingen afgerond.

De wetswijziging wordt verder behandeld tijdens de openbare plenaire vergadering in De Nationale Assemblee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten