woensdag 21 maart 2018

Den Blauwvinger: Politieberichten Korps Politie Suriname van bedenkelijk – lagere school – niveau

COLUMN: Politie neemt adequate en snelle, actuele, informatievoorziening niet serieus

Politieberichten rammelen aan alle kanten....


Wanneer leert de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname eindelijk eens goede en actuele pers(politie-)berichten te schrijven?! De inhoud is zó bar en boos en van zo'n bedenkelijk lagere school niveau! Wordt het nu niet de hoogste tijd om professionals aan te nemen, om de bezem ('clean sweep') door de afdeling Voorlichting te halen, zodat we als serieuze media niet meer geconfronteerd hoeven te worden met dit soort houtje-touwtje bagger: 

http://www.politie.sr/ex-partner-voor-bedreiging-en-onttrekking-wettig-gezag-ingesloten/



Dit soort berichten hebben de teneur van een opstel, een verhaaltje en heeft niets van doen met een professioneel zakelijk politiebericht en zou je als media moeten  negeren. De medewerk(st)ers van de afdeling Voorlichting zouden zich moeten generen, zich moeten schamen voor dit soort pennenvruchten.

De afdeling Voorlichting van de politie komt, vanwege de inhoud van haar politieberichten, zeer amateuristisch over. Los van de veelvuldige taalfouten zijn de berichten regelmatig onvolledig. Ze wordt met regelmaat verzuimd om de locatie van bijvoorbeeld een misdrijf te vermelden, terwijl lezers juist graag willen weten waar iets is gebeurd zodat zij bijvoorbeeld of gerustgesteld kunnen zijn of eventueel veiligheidsmaatregelen kunnen treffen. Mensen zijn nu eenmaal nieuwsgierig van aard.
Een bericht over bijvoorbeeld een misdrijf zonder dat wordt vermeld waar het is gebeurd, heeft geen enkele nieuwswaarde en het is dan ook zinloos om er aandacht aan te besteden. Maar, het Surinaamse journaille weet zelf niet na te denken en neemt gewoon klakkeloos politieberichten (veelal letterlijk, inclusief fouten) over. En door dat te doen blijven lezers achter met vragen.

In een andere hoedanigheid had ondergetekende daarover 5 januari 2015 het korps benaderd en ontving deze reactie:

'Beste wij concentreren ons meer op inhoud van de strafbare handeling zelf, welke heeft plaatsgevonden. In bepaalde gevallen is het raadzaam om de lokatie ruim te noemen, dan specifiek aan te geven, waar een geval zich heeft voorgedaan.'

Een teleurstellende en vreemde reactie, waaruit in ieder geval blijkt, dat niemand bij de – toen nog - afdeling Public Relations van de politie enige journalistieke- of voorlichtingsachtergrond heeft. Het zijn agenten en met die achtergrond worden dan ook de politieberichten geschreven, waarin ook niet wordt geschroomd om typisch formeel, ambtelijk, politiejargon te hanteren.

Slechts een voorbeeld uit velen, waarin geen locatie wordt vermeld... (http://www.politie.sr/gewelddadige-vriend-neergeschoten-door-militair/)

Er wordt niet gedacht aan de lezers, de burgers. De politie zou ook aan preventie en bescherming van de burgers aandacht moeten besteden. Dat kan de politie doen onder andere door consequent in politieberichten te vermelden wààr bijvoorbeeld een misdrijf is gepleegd en niet te volstaan met het noemen van een politieressort. Het gaat ook niet om 'bepaalde gevallen', zoals de politie stelt in haar reactie, maar om alle gevallen. Immers, te vaak wordt een plaats delict niet vermeld in een politiebericht.

Helaas is het ook kwalitatief slecht gesteld met het lokale journaille. Daarom zijn er ook nooit vanuit dat veld, laat staan vanuit de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), kritische geluiden te horen over de kwaliteit van de politieberichten en daarom worden die berichten zonder na te denken gekopieerd en gepubliceerd. Journalistieke kwaliteit ontbreekt, volledig.

Beter geen artikel dan een onvolledig artikel
De Suriname Mirror hanteert een beleid, dat politieberichten over bijvoorbeeld een misdrijf waarin geen locatie van een delict of anderszins wordt vermeld, niet worden gebruikt. Beter geen artikel, dan een onvolledig artikel, waardoor je je lezers met vragen laat zitten.

Overigens liet toenmalig minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, zondag 27 december 2015 in het televisieprogramma Door de Bank van presentator Sammy Doerga op Sangeetmala, weten, ontevreden te zijn de over de toen nog afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname. De bewindsvrouwe zei, dat er weinig transparantie was. De samenleving moet beter geïnformeerd worden, zei ze, terecht. Maar, helaas, niets is veranderd.

Daarenboven reageert de afdeling (toen) Public Relations/(nu) Afdeling Voorlichting – die niet eens beschikt over een eigen e-mailadres, althans die is niet te vinden op de website van de politie - negen van de tien keer te laat, te traag, met het publiceren van haar persberichten - soms dagen en zelfs weken na een gebeurtenis. Een bevestiging, dat de medewerk(st)ers niets van hun werk begrijpen. Vaak berichten media eerder over een incident dan de politie.... en daarmee diskwalificeert de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname zich in ernstige mate...

De afdeling Voorlichting van de politie moet burgers over gebeurtenissen niet in het ongewisse laten, maar ze snel en inhoudelijk correct, volledig en in goed en begrijpelijk Nederlands informeren via persberichten, om te voorkomen dat media eerder en foutief berichten en dat geruchten de ronde gaan doen op social media en mogelijk voor onnodige onrust, bezorgdheid en vragen zorgen.

http://www.politie.sr/drugskoerierster-aangehouden-en-opgesloten/
Vermeldt in berichten waarin sprake is van een verdachte de initialen van èn de voornaam èn de achternaam van de persoon en nimmer voornamen. Immers, Suriname is klein. Door een voornaam en de eerste letter van de achternaam te vermelden kunnen velen al achterhalen om wie het gaat. Dan kan de politie net zo goed de volledige naam vermelden.....

Tijd voor...
Kortom, tijd voor een grondige schoonmaak binnen de afdeling Voorlichting bij de Surinaamse politie.
Tijd voor ter zake kundige medewerk(st)ers, die in staat zijn snel en accuraat te werken.
Tijd voor professionele politieberichten.

Tijd om verhaaltjes à la en toen, en toen, en toen dit, en toen dat, in de ban te doen.
Tijd om woorden als 'manspersoon' (in plaats van 'man') en 'natuurlijke lichaamsopening' (in plaats van vagina..., in berichten over cocaïne smokkelende vrouwen) in de ban te doen, et cetera, et cetera.
Tijd voor volwassenheid en nauwkeurigheid!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
21 maart 2018
Paramaribo – Suriname 

P.s. Het toeval wil, dat vandaag de vermeend sterreporter van de Ware Tijd Ivan Cairo in een column ook flink uithaalt naar de (kwaliteit van) afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten