woensdag 21 maart 2018

VS biedt 2,5 miljoen dollar hulp aan Venezolanen in Colombia

Verenigde Naties noemt uittocht uit Venezuela naar buurlanden een 'humanitaire ramp'

(Bron foto: Breitbart)


De VS heeft aangekondigd dat het 2,5 miljoen dollar hulp zal bieden aan Venezolanen die de economische crisis in hun thuisland ontvlucht zijn naar het naburige Colombia. Venezuela kampt met een ernstig tekort aan medicijnen en basisgoederen. De VS zei, dat het geld zou zorgen voor vluchtende Venezolanen en de Colombiaanse gemeenschappen die hen helpen met voedsel- en medische hulp.

Colombiaanse functionarissen schatten, dat de afgelopen jaren ongeveer 600.000 Venezolanen de grens zijn overgestoken.

De Verenigde Naties hebben de uittocht uit Venezuela naar de buurlanden een 'humanitaire ramp' genoemd. De aankondiging van 'deze initiële en onmiddellijke inzet van $ 2,5 miljoen' is gedaan door de beheerder van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAid ), Mark Green.



Green legt de schuld voor de Venezolaanse uittocht bij de regering van president Nicolás Maduro. 'Helaas is deze crisis in Venezuela, die nu in de bredere regio terechtkomt, door de mens veroorzaakt - het resultaat van aanhoudend politiek wanbeleid en corruptie door het Maduro-regime', zei Green.

De Amerikaanse regering heeft zeer kritisch gestaan tegenover president Maduro en heeft sancties tegen hem en andere hooggeplaatste leden van zijn regering en het leger ingesteld. De Amerikaanse president Donald Trump rekende maandag 19 maart 2018 in zijn laatste actie tegen de regering in Caracas een uitvoerend bevel, waardoor Amerikaanse bedrijven en burgers worden uitgesloten van het handelen in de crypto-valuta van Venezuela, de Petro.



De economische en politieke crisis in Venezuela was ook een van de belangrijkste discussiepunten in een ontmoeting tussen de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de Braziliaanse president Michel Temer in Brasilia dinsdag 20 maart.

Hoewel het aantal Venezolanen dat naar Brazilië is gevlucht naar schatting meer dan tienduizenden bedraagt ​​in plaats van de honderdduizenden die naar Colombia zijn vertrokken, voelen Braziliaanse grensstaten de druk. Dinsdag werden Venezolanen die in een gebouw in de stad Mucajaí in de staat Roraima in het noorden van Brazilië zaten, verdreven door bewoners die boos waren over het vermoorden van een lokale bewoner. Ongeveer 300 inwoners protesteerden voor het gebouw en verbrandden de bezittingen van de Venezolaanse migranten nadat de politie zei, dat de twee verdachten van de moord Venezolaanse staatsburgers zijn.

(Suriname Mirror/BBC/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten