vrijdag 5 januari 2018

'Meer dan de helft van aantal levensberovingen in 2017 was in de relatiesfeer'

Er zijn 35 mensen gewelddadig om het leven gekomen, in 2016 waren het er 41

- 'Vrouwen die geconfronteerd worden met agressief gedrag van mannen worden vaak niet serieus genomen door politie'
- 'Surinaamse mannen hebben vaak een buitenvrouw of -vriendin, maar als de vrouw hetzelfde doet, gebruikt de man geweld tegen haar'


Meer dan de helft van het totaal aantal levensberovingen van 2017 heeft plaatsgevonden in de relatiesfeer. Dat zegt politiecommissaris Guno Roosenhoff bij het analyseren van de voorlopige cijfers van het Korps Politie Suriname, aldus vandaag, vrijdag 5 januari 2018, de Ware Tijd.

Er zijn 35 mensen gewelddadig om het leven gekomen. In 2016 waren het er 41.

Asha Mungra, voorzitster van Unie van Surinaamse Vrouwen (USV), weet dat meestal vrouwen slachtoffer zijn van huiselijk geweld. De financieel-economische crisis werkt volgens haar door in sommige gezinnen en dat zorgt voor veel stress bij partners. 'Er zijn mensen die daar niet mee kunnen omgaan en dan loopt het uit de hand. Het kan ook zijn dat de man niet kan voldoen aan de financiële behoeften van de vrouw. Als zij dan de relatie wil beëindigen, bijvoorbeeld omdat ze iemand heeft gevonden die haar wel kan helpen, wordt haar dat vaak niet in dank afgenomen door de partner', zegt Mungra.

'Ook zien sommige mannen hun vrouw als een bezit en ze weigeren te accepteren wanneer zij de relatie wil stoppen. Ze voelen zich machtig over haar en gaan dan over tot moord, omdat ze niet willen dat de vrouw een andere man moet hebben', legt Mungra uit. Hierbij speelt volgens haar het machogedrag van de mannen ook een rol.

'Surinaamse mannen hebben vaak wel een buitenvrouw of -vriendin, maar als de vrouw hetzelfde doet, gebruikt de man geweld tegen haar.' 

De USV-voorzitster wijst erop, dat de vrouwen die geconfronteerd worden met agressief gedrag van mannen, vaak niet serieus worden genomen door de politie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten