vrijdag 5 januari 2018

Jogi (VHP): 'Bejaarde president gaat voorbij aan grenzen van populisme'

'Suriname zit vandaag de dag op de rand van faillissement'

'Het ligt niet in de aard van de president om iets goeds tot stand te brengen'


Een paar dagen na de Nieuwjaarstoespraak van president Desiré Bouterse, waarin hij een uiteenzetting heeft gegeven van plannen die dit jaar uitgevoerd zullen worden, blijven media er nieuws uit ventileren.

Het Dagblad Suriname schrijft donderdag 4 januari 2018, dat een van de plannen een samenwerking is met de Europese Unie (EU) en de Food and Agriculture Organization (FAO), waardoor minimaal 1.000 agrariërs gestimuleerd zullen worden om te exporteren naar Europese landen. Daarbij is  volgens de president reeds een schenkingsbedrag van 15 miljoen Amerikaanse dollar vrijgemaakt. Ook het uitbaggeren van de Nickerie- en Surinamerivier voor betere havenfaciliteiten ligt in de planning. Hiermee voorspelt de president ietwat lage vrachtkosten, daling van de consumententarieven en een toename van de rijst- en bananenexport vanuit het district Nickerie.

Voor volksvertegenwoordiger Mahinder Jogi (VHP) is dit niets anders dan een volstrekte misleiding. 'Dit verhaal klopt niet. Dit is de zoveelste misleiding en oppervlakkigheid van de huidige regering. Het schijnt dat de bejaarde president voorbijgaat aan de grenzen van het populisme', accentueert Jogi. Aan deze stelling koppelt de parlementariër de volgende feiten.

'Suriname zit vandaag de dag op de rand van faillissement. Al vanaf 1980 hoor ik de president vertellen om de educatieve, politiek-bestuurlijke en sociale orde te vernieuwen. Toen hij aantrad in 2010 was de staatskas behoorlijk goed. Wat heeft Bouterse van al zijn goede voornemens in al die jaren gerealiseerd?'

Jogi beklemtoont, dat elk project vooraf dient te gaan aan randvoorwaarden. Hij mist daarbij de concrete aanbesteding van de 15 miljoen. 'Laat de president aangeven hoe het totaal plaatje eruitziet. Welke niet-traditionele exportgewassen zullen verbouwd worden? Wat zal de omvang zijn? Welke mensen komen in aanmerking?' Het Assembleelid vraagt zich tevens af waarom deze 15 miljoen dollar niet is opgenomen in de begroting, aangezien het schenkingsbedrag reeds is vastgesteld.

'Waarom doet de president zijn verhaal bovendien niet in het parlement?'

Jogi werpt een blik terug toen dezelfde president de samenleving had voorgehouden dat Suriname tot een voedselschuur omgetoverd zou worden. 'We hebben niet eens een steen gezien om te komen tot de agrarische schuur, laat staan het fundament. Het ligt niet in de aard van de president om iets goeds tot stand te brengen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten