donderdag 21 december 2017

'Wet Beschermde Dorpsgebieden' laatste wet die in 2017 behandeld wordt

Met  wetswijziging wordt voorkomen dat gebieden van dorpen worden weggegeven

Door wetswijziging wordt voorkomen dat bewoners die in stamverband leven worden bedreigd in hun bestaan


Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zal morgen de 'Wet Beschermde Dorpsgebieden' (zie hieronder) als laatste voor dit jaar in behandeling nemen. Het komt vaak voor dat gronden worden toegewezen in de nabijheid van dorpsgebieden in het binnenland, zonder dat de bewoners vooraf in kennis worden gesteld. Deze kwestie moet zo snel mogelijk worden aangepakt, schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 21 december 2017. 

De Assembleeleden Geerligs-Simons, Jennifer Vreedzaam (NDP), Marinus Bee (ABOP) en Stephen Tsang (NDP) hebben in juli 2017 een initiatief ingediend voor wijziging van het Decreet Beginselen Grondbeleid. De commissie, die de openbare vergadering voorbereidt, heeft gisteren van gedachten hierover gewisseld met de initiatiefnemers en de regering. Aan het eind van die openbare vergadering  heeft commissievoorzitster Grace Watamaleo (NDP) aangegeven, dat de openbare plenaire vergadering kan worden gehouden.



In de commissie van rapporteurs hebben verder zitting Diana Pokie (ABOP), Rudolf Zeeman (BEP), Patricia Etnel (NPS), Aida Nading (NDP), Dew Sharman (VHP) en Wendell Asadang (NDP). De leden van de commissie van rapporteurs benadrukten het belang van deze wet. Zij deden enkele voorstellen aan de initiatiefnemers die werden overgenomen.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is het eens met de initiatiefnemers en de commissieleden dat de wet dringend nodig is.

Watamaleo en Pokie benadrukten dat het belangrijk is dat de bewoners van de dorpen inspraak krijgen bij het nemen van besluiten. Zonder de wetswijziging wordt volstaan met een mededeling. Het is vaak voorgekomen dat terreinen die behoren bij de dorpen worden weggeven. Er is een dispuut in diverse gevallen gaande. Met de wetswijziging wordt voorkomen dat gebieden van dorpen worden weggegeven. De bewoners krijgen inspraak hierin.

Door de wetswijziging wordt voorkomen dat de bewoners die in stamverband leven worden bedreigd in hun bestaan doordat gebieden rond de dorpen worden uitgegeven, waarna overgegaan wordt tot ontbossing. De bossen in de omgeving zijn ook jachtgronden van de dorpen. De wettelijke voorzieningen moeten een halt toeroepen aan deze situatie.

De Assembleevoorzitster gaf aan het eind van de openbare commissievergadering aan, dat er vier uren spreektijd is om de wet te behandelen. Zij verwacht dat morgenmiddag de ontwerpwet kan worden aangenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten