donderdag 21 december 2017

Jogi (VHP) wil dat regering verhoging grondhuurtarieven voor agrarische sector intrekt

'Door grondconversie kan de Staat in korte tijd zo'n Srd 125 miljoen binnenhalen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
 'Regering wil broden bakken zonder oven'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft tijdens de begrotingsbehandeling vandaag, donderdag 21 december 2017, de regering gevraagd om het voorstel voor de verhoging van de grondhuurtarieven voor de agrarische sector in te trekken. Dit bericht Starnieuws.

'Mensen die verschillende generaties in de modder ploeteren, moeten nu in plaats van een incentive hogere grondhuurprijzen neertellen', zei Jogi. Hij rekende voor dat een rijstboer in Nickerie die 2.000 hectare rijst verbouwt Srd 400.000 aan grondhuur per jaar moet betalen.

Jogi voerde aan, dat de verhoging van de grondhuurtarieven mensen in het hele land zal treffen. Er zijn volgens hem alternatieven. Het is niet nodig om de eigendommen en aandelen van de Staat te verkopen of grondhuurtarieven op te schroeven. 'Door grondconversie kan de Staat in korte tijd zo'n Srd 125 miljoen binnenhalen. Dit is overigens vrijwillig', voerde Jogi aan.


Hij vond het ook niet in de haakm dat minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke oordening, Grond- en Bosbeheer afgemeld heeftm omdat ze uitstedig is, terwijl haar voorstel over verhoging van grondhuurtarieven werd besproken. Toen Jogi aan het woord was, was ook minister Gillmore Hoefdraad van Financiën afwezig.

Het VHP-fractielid merkte op, dat in de afgelopen zeven jaren het volk alleen maar is verarmd. Het sociale contract van de regering is als scherven uit elkaar gevallen. In de Jaarrede heeft de regering volgens Jogi gebakken lucht gepresenteerd. De regering wil volgens hem broden bakken zonder oven. Het land is ondanks alle beloften niet uit de crisis gekomen. De volksvertegenwoordiger voerde aan, dat de verdiencapaciteit van het land niet wordt vergroot, terwijl minister Hoefdraad de ene lening na de andere sluit. 'Nu wordt er weer gebedeld voor een lening van 75 miljoen Amerikaanse dollar bij Oppenheimer.' 

Assembleelid Silvana Afonsoewa (NDP) zei tijdens een interruptie, dat het voorstel van de minister van RGB niet wordt ingetrokken. Haar fractie is wel voorstander van evaluatie van de tarieven. Zij merkte op dat mensen duizenden hectare grond bezitten en er niks mee doen. 'Alleen slangen, kwikwi's en krobia's zijn op het terrein', zei ze. 'De zaken moeten goed uitgewerkt worden door de regering, waardoor eenieder er goed van afkomt.'

Zij vroeg de regering om het voorstel niet in te trekken.

Jogi merkte op, dat de NDP op het podium in 2015 het volk had moeten zeggen, dat de grondhuurvergoeding zou worden verhoogd, maar men was volgens hem misleidend bezig.

De begrotingsbehandeling is verdaagd naar tweede helft van januari.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten