donderdag 21 december 2017

Oppositieleden kritisch over hoogte aanpassing grondhuurprijzen

Om Staatskas aan te vullen verhoogt regering onder meer grondhuurprijzen


Leden van De Nationale Assemblee zijn niet tegen een verhoging van de grondhuurprijzen, maar er is wel discussie over de hoogte van de aanpassing. De regering wil Srd 186 miljoen meer geld ontvangen uit grondhuur, grondbelasting, erfpacht en akkergelden. De bedragen die de overheid nu ontvangt zijn laag, waardoor er ook flink gespeculeerd wordt met grond. Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 21 december 2017.

Verschillende Assembleeleden, onder wie William Waidoe (Pertjajah Luhur), Mahinder Jogi (VHP), Gregory Rusland (NPS) en Chandrikapersad Santokhi (VHP) wezen tijdens de begrotingsbehandeling op de consequenties van de verhogingen voor mensen die het niet breed hebben. Deze maatregel moet niet ervoor zorgen, dat landbouwers en veehouders worden gedupeerd. Ook moet de industriële ontwikkeling niet de das omgedaan worden.

Waidoe rekende uit dat iemand die 2.000 hectare terrein heeft voor industriële doeleinden Srd 20 miljoen moet betalen. Voorkomen moet worden, dat mensen hun terreinen verkopen, omdat zij niet in staat zijn om de verhoogde kosten te betalen.

Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer heeft de verhoogde tarieven gestuurd naar De Nationale Assemblee. De verhoging van canon geldt niet voor scholen en andere sociale instellingen. Voor verschillende categorieën gelden aparte tarieven.

De discussie over de begroting en de voorgestelde tariefsverhogingen wordt vandaag voortgezet in De Nationale Assemblee. De commissie van rapporteurs is al aan het woord geweest in tweede ronde. Nu zijn de overige Assembleeleden aan de beurt, waarna de regering in zal gaan op de vragen en opmerkingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten