donderdag 21 december 2017

Zes maanden voorwaardelijk voor twee agenten in zaak-Henriquez

Nabestaanden Mitch Henriquez teleurgesteld over de opgelegde voorwaardelijke straf

'De verdediging overweegt in hoger beroep te gaan'


Twee agenten zijn schuldig aan ’mishandeling met dood tot gevolg’ in de zaak van Mitch Henriquez. Dat heeft de rechtbank op Schiphol vandaag, donderdag 21 december 2017, beslist, aldus De Telegraaf. De agenten krijgen allebei zes maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van een jaar. Ze overwegen in beroep te gaan. 

Agent ’DH01’ handhaafde de nekklem minstens 72 seconden lang, terwijl ook het geweld van agent ’DH02’ onrechtmatig was (De agenten hebben tijdens het proces afgeschermd in de rechtbank gezeten, achter een kamerscherm en met vervormde stemmen. Ze worden uit privacyoverwegingen aangeduid als DH01 en DH02.).
Beide agenten zijn schuldig aan het overlijden van Henriquez, vindt de rechter. Ze hebben 'een grote fout, met zeer ernstige gevolgen' gemaakt. Volgens de rechter is tevens vast komen te staan, dat Henriquez de politie heeft uitgedaagd op de dag van zijn aanhouding. Hij zei meermaals dat hij een wapen op zak had.

Nabestaanden zijn niet bijster gelukkig met de uitspraak. Ze zijn verheugd dat de mishandeling ’niet onbestraft blijft’, maar teleurgesteld over een voorwaardelijke straf. De advocaat van Henriquez’ ex-vrouw noemt de uitspraak 'een polderoplossing.'

De agenten zijn ook teleurgesteld. 'De verdediging overweegt in hoger beroep te gaan', laat de advocaat weten.

De 42-jarige Arubaan Henriquez overleed nadat hij door agenten was overmeesterd. Die arrestatie werd vooraf gegaan door een flinke worsteling. Uiteindelijk stierf hij mede door het gebruik van de nekklem, zo oordeelde de rechter.

Het Openbaar Ministerie achtte de agenten schuldig, maar vroeg de rechter geen straf op te leggen. Die ging daarmee dus niet akkoord. 'In deze zaak zijn er alleen maar verliezers, zowel aan de kant van de nabestaanden als aan die van de politie', zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP naar aanleiding van de uitspraak in de zaak-Henriquez.

Henriquez overleed een dag na zijn arrestatie eind juni 2015. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en daarbij naar zijn kruis gewezen. Bij zijn arrestatie verzette hij zich zo heftig, dat er vijf agenten nodig waren om hem in bedwang te houden. Aanvankelijk werd gedacht dat de omstreden nekklem hem fataal was geworden, maar later kwam dit op losse schroeven te staan. Verschillende deskundigen noemen hartfalen door een acuut stresssyndroom de meest waarschijnlijke doodsoorzaak, maar later hebben deskundigen van Independent Forensic Services (IFS) gezegd dat die lezing onjuist moet zijn.

Drie hoogleraren bevestigden bij radioprogramma Argos dat, volgens hen, overlijden aan een acuut stresssyndroom helemaal niet kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten