donderdag 21 december 2017

Geen IPV-vaccin tegen polio voor kinderen bij aantal RGD-poli's en particuliere artsen


Afspraken voor inenting uitgesteld - BOG heeft geen vaccins geleverd


Bij een aantal poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en een aantal particuliere artsen kunnen kinderen al meer dan twee weken niet ingeënt worden met het IPV-vaccin tegen polio. De Ware Tijd bericht vandaag, donderdag 21 december 2017, te hebben vernomen, van de RGD dat het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) nog geen vaccins heeft geleverd. Daarom worden de afspraken voor inenting uitgesteld. 

Zodra er weer een voorraad is zullen de ouders opgeroepen worden zich met hun kinderen te melden. Bij poli Welgelegen werd de ouders, die hun kinderen brachten voor de eerste twee prikjes, waaronder IPV, gevraagd over vier weken terug te komen.

De distributie van verschillende vaccins aan poliklinieken geschiedt door het BOG. Polio, ook bekend als kinderverlamming is een een maagdarminfectie waarbij het virus kan doordringen tot het zenuwstelsel met als gevolg ernstige verlammingsverschijnselen. In het ergste geval kan het kind dood gaan.

Ongeveer vier maanden geleden was er al een tekort aan vaccins voor zuigelingen. Het ging toen om onder andere het Pentavalent-1-vaccin voor zuigelingen van twee tot vier maanden en het Pentavalent-2- en orale poliovaccin voor baby's van vier tot zes maanden. Zuigelingen moeten na twee maanden hun eerste Pentavalent prikje krijgen.

Het ministerie van Volksgezondheid had als noodmaatregel vaccins bij buurland Guyana geleend, terwijl er een spoedbestelling was geplaatst bij de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, PAHO. De vaccinatie van zuigelingen is noodzakelijk om uitbraak van ernstige kinderziekten zoals kinkhoest en polio te voorkomen. Het komt wel voor dat kinderen niet volgens schema gevaccineerd zijn. Deze groep moet zo klein mogelijk worden gehouden ter bescherming van de rest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten