donderdag 21 december 2017

Cubaan trekt de aandacht in straten Havana fietsend op zijn 7.3 meter hoge fiets...

Felix Guirola kon zich geen fiets veroorloven en besloot zijn eigen fiets te bouwen


De Cubaan Felix Guirola is niet bang voor hoogten als hij door de straten van Havana rijdt op een unieke 4 meter hoge fiets. Guirola had sinds augustus 1981 verschillende fietsen geremodelleerd, toen hij op een 2 meter hoge fiets fietste tijdens carnaval in de centraal gelegen Cubaanse stad Ciego de Avila, waar hij 52 jaar geleden werd geboren.


Omdat Guirola zich geen fiets kon veroorloven, besloot hij zijn eigen fiets te bouwen. Geleidelijk verhoogde hij de hoogte van zijn fiets. 'Ik heb hem nog steeds hier thuis', vertelde de merkwaardige Cubaanse fietser onlangs tegen het Chinese persbureau Xinhua.

Guirola beweerde dat hij van 1987 tot 2004 het wereldrecord behield voor de hoogste fiets, maar alleen zijn buren in Ciego de Avila wisten van zijn prestaties. In november 2010 verhuisde Guirola naar Havana, waar hij in de kelder van een oud art-deco-gebouw woont.



Daar runt hij een kleine werkplaats, werkend met metalen stukken en fietsonderdelen, voornamelijk Chinese merken 'Vliegende Duif' en 'Voor altijd'. Het was in die workshop waar de wens om de poolstok hoogspring wereldrecordhouder Javier Sotomayor te ontmoeten hem ertoe bracht een fiets te assembleren van de hoogte die de Cubaanse springer bereikte - 2,45 meter. Zijn droom kwam uit en Sotomayor reed zelfs het vreemde ding.

Maar, dit was niet genoeg voor Guirola. Hij begon hoger te richten. Het breken van het Guinness World Records werd een obsessie, een die hij uiteindelijk bereikte, met een 7,3 meter hoge fiets, waarmee hij Riche Trimble versloeg, een Amerikaan die het vorige record van 6,15 meter bezat. Trimble bezocht het eiland in april en de twee mannen koesteren een hechte vriendschap. Ze hebben zelfs elkaars fietsmodellen als tatoeages.


De twee mannen werken nu aan een zes meter lange tandemfiets om samen te rijden in een poging een nieuw record te vestigen.

Guirola zei , dat hij hoopt dat de huidige tegenslag in de betrekkingen tussen Havana en Washington zijn uiteindelijke reis naar de Verenigde Staten niet zal belemmeren, gericht op het vestigen van een nieuw wereldrecord.

Zijn vrouw Francisca Acosta is gewend aan de obsessie van haar man, omdat hij haar vaak naar haar werk fietst met een van zijn unieke 'torenfietsen'. 'Ik ben niet meer bang, omdat ik lange tijd met hem meereed en verloor mijn angst', zei Acosta.

Guirola gaat omhoog en naar beneden op zijn fietsen met verbazingwekkende behendigheid, een erfenis van zijn jaren als bokser, toen hij vier nationale kampioenschappen won in de divisie heren 48-51 kilogram.

Het echte spektakel is echter hem te zien fietsen door de straten van Havana, waar hij bewondering opwekt van voorbijgangers, vooral kinderen die hem toejuichen en schreeuwen.

'Het is een uniek iets', zei Raydel Sanchez, een 10-jarige schooljongen, die Guirola voorbij zag komen op zijn fiets. 'Hij verdient een grote onderscheiding, omdat hij een man is die evenwichtig is en moedig.'



(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten