donderdag 21 december 2017

Man gearresteerd voor 'elektriciteits sabotage' na grote stroom black-out in Venezuela

President Maduro geeft schuld black-out aan Amerikaanse regering en in Miami gevestigde 'terroristische groeperingen'


Een man is gearresteerd voor 'elektriciteits sabotage' na een stroom black-out in Venezuela die de hoofdstad, Caracas, en de staten Miranda en Vargas maandag zes uur lang in machteloze duisternis stortte. Minister van Elektriciteit Luis Motta bevestigde woensdag de aanhouding in de nasleep van de 'aanslag' waardoor mobiele telefoons en metro's grotendeels onbruikbaar werden.

De identiteit van de verdachte is nog niet openbaar gemaakt.

President Nicolas Maduro gaf de schuld van de black-out aan de Amerikaanse regering en in Miami gevestigde 'terroristische groeperingen' die geïdentificeerd zijn in een staatsonderzoek.

'Ik zeg tegen deze groepen in Miami, deze terroristische groeperingen, en ik zeg tegen de regering van Donald Trump: u zult eer niet in slagen kerst van de Venezolanen te kapen', zei hij dinsdag.

Motta heeft bevestigd, dat 'de explosie door mensen werd uitgelokt', erop wijzend dat onderzoekers een rudimentaire paal met een haak in de buurt van het getroffen substation hadden gevonden en dat de lijnbeschermingen die normaal op hun plaats waren, opzettelijk waren uitgeschakeld.


De black-out volgde op een aanval op een Venezolaanse militaire basis vorig weekend, waarvoor voormalig politieagent Oscar Perez de verantwoordelijkheid heeft opgeëist. Perez, die nog steeds op vrije voeten is, zei dat de aanval deel uitmaakte van een plan om de vrijheid te 'herstellen' in Venezuela.

Dit jaar is er een aantal van dergelijke aanvallen op het elektriciteitsnet van Venezuela geweest, incidenten die 'met 80% toenamen' toen er verkiezingsprocessen aan de gang waren, aldus vicepresident Jose Vicente Hoy.

De president van de National Electric Corporation zei, dat de regering samen met de strijdkrachten, gouverneurs en burgemeesters een plan heeft opgesteld om elektrische installaties in het hele land te bewaken.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten