vrijdag 29 december 2017

Duizenden mensen In Peruaanse hoofdstad Lima de straat op

(Bron foto: Twitter)
Massaal protest tegen gratieverlening voor oud-president Alberto Fujimori


In de Peruaanse hoofdstad Lima zijn gisteren, donderdag 28 december 2017, opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de gratieverlening voor oud-staatshoofd Alberto Fujimori. 

Huidig president Pedro Pablo Kuczynski, die ervan beschuldigd wordt een politieke deal te hebben gesloten, moet van de demonstranten  opstappen.

Het protest vond plaats onder massale politieaanwezigheid: meer dan 2.000 agenten stonden paraat. De betogers - die volgens de Peruaanse televisie met 5.000 waren - scandeerden onder meer de slogan 'Buiten PPK!', de initialen van president Kuczynski.


Ook de afgelopen dagen waren duizenden mensen al op straat gekomen om te protesteren tegen de beslissing van huidig president Kuczynski. Hij verleende het voormalige staatshoofd Fujimori op kerstavond gratie.

De vorige president zou aan een ongeneeslijke ziekte lijden en werd een week geleden opgenomen in het ziekenhuis omwille van een lage bloeddruk en hartritmestoornissen. Volgens een officiële medische raad vormt 'zijn gevangenschap een ernstig risico voor zijn leven, gezondheid en integriteit'.


President Pedro Pablo Kuczynski besliste het advies van de Medische Raad te volgen en verleende hem op 24 december gratie voor humanitaire redenen. Behalve Fujimori kregen ook nog zeven andere gevangenen om dezelfde reden gratie.

De ex-president was van juli 1990 tot november 2000 president van Peru. Intussen zit hij al ruim tien jaar in de cel. Hij werd onder meer veroordeeld voor zware schendingen van de mensenrechten en machtsmisbruik tijdens zijn ambtsperiode.

Volgens critici besloot Kuczynski om de gratie te verlenen zodat hij zijn eigen hachje kan redden. De huidige president wordt zelf ook beschuldigd van corruptie en zou daarom een achterkamertjesdeal gemaakt hebben.


(Suriname Mirror/VTM/Belga/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten