zondag 31 december 2017

Mogelijk 's werelds oudste menselijke voetafdruk terug naar plaats van herkomst in Bolivia, Jesus de Machaca

Voetafdruk in steen zou zo'n 15 miljoen jaar oud kunnen zijn


De Boliviaanse gemeenschap van Sullkatiti heeft terug gekregen wat beschouwd wordt als' s werelds oudste menselijke voetafdruk in steen - die zo'n 15 miljoen jaar oud zou kunnen zijn - nadat het blijkbaar gestolen was om te worden verkocht in Peru, zei een functionaris vrijdag, 29 december 2017.

'De oudste menselijke voetafdruk van de geschiedenis, afgedrukt in steen, dateert van tussen de 5 miljoen en 15 miljoen jaar geleden', berichtte de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken Fernando Huanacuni op Twitter:



De minister van Buitenlandse Zaken zei, dat de inheemse gemeenschap 'dit historische item zal beschermen' en prees de terugkeer met een 'Jallalla Bolivia!' - een term die uitdrukking geeft aan de Aymara- en Quechua-talen.

Huanacuni gaf de steen terug aan inheemse leiders tijdens een evenement dat donderdagavond werd gehouden in het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in La Paz, om te worden teruggebracht naar Jezus de Machaca, een Boliviaanse stad in de buurt van het Titicacameer, dicht bij de plek waar het in de bergen op een hoogte van ongeveer 4.000 meter waar het was gevonden.

De ontdekking werd in 2008 tentoongesteld in La Paz, maar werd later gestolen en men vermoedt dat een poging is gedaan om het in Peru te verkopen. Het werd zes jaar later teruggevonden.

Hoewel de precieze leeftijd nog niet wetenschappelijk bepaald is, gaat het naar schatting terug tot het tijdvak van het Mioceen, wat zou betekenen dat mensen eerder op aarde hebben bestaan ​​dan tot nu toe werd gedacht.

De coördinator van de Diplomatieke Academie van Bolivia, Jorge Miranda, zei tijdens de presentatie, dat de voetafdruk 'de meest perfecte die tot nu toe op de planeet is gevonden', meldde het Boliviaanse persbureau (ABI). 'Het werd zeker verwijderd tussen 2011 en 2012 en verdween. Uit alle onderzoeken blijkt, dat iemand het probeerde te verkopen in Peru en ... we hebben de voetafdruk weer gevonden. Daarom kunnen we het nu terugbrengen naar de plaats van herkomst', zei Miranda.

(Suriname Mirror/Latin American Herald Tribune/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten