zaterdag 30 december 2017

'Frappant dat St. Vincentius Ziekenhuis als enige ziekenhuis steeds problemen heeft met betalen salarissen'

'Ik weet niet of het aan management van de uitgaven ligt of aan overeenkomsten met dienstverleners'


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid vindt het frappant, dat het St. Vincentius Ziekenhuis als één van van de vijf ziekenhuizen steeds in de problemen komt met het betalen van salarissen. 'Dit is vanaf mijn aantreden in 2015 het geval, waarbij het niet uitbetalen van specialisten voor werkzaamheden op de EHBO tot het neerlegeen van het werk heeft geleid. Deze afdeling is uiteindelijk gesloten na een investering van bijkans Srd 7 miljoen door de regering', zegt de bewindsman zaterdagmiddag 30 december 2017 op Starnieuws.

Pengel vraagt zich af wat het St. Vincentius Ziekenhuis zo uniek maakt ten opzichte van andere ziekenhuizen waardoor dit probleem steeds terugkomt.

'Ik weet niet of het aan het management van de uitgaven ligt of aan overeenkomsten met dienstverleners. Hierover wordt geen openheid van zaken gegeven. De Staat is ook niet vertegenwoordigd in het bestuur van het ziekenhuis om ’at arms length’ zaken aan te sturen', stelt de minister. Feit is volgens Pengel we,l dat alle andere ziekenhuizen ook volgens het oude tarief van het Staatsziekenfonds (SZF) betaald worden. Over het haast afgelopen jaar heeft het SZF zo'n Srd 6 miljoen boven de door het St. Vincentius Ziekenhuis ingediende declaraties uitbetaald.

'Waarom lukt het de andere ziekenhuizen wel maatregelen door te voeren die besparend werken? Waaraan wordt het geld uitgegeven? Hoeveel wordt besteed aan lonen van medewerkers? Hoeveel ontvangen artsen en specialisten? Wat wordt aan overige operationele kosten uitgegeven? Hoe kunnen de uitgaven terug gebracht worden?'

De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), onder voorzitterschap van Manodj Hindori, heeft een door de Zorgraad voorgesteld verhoogd tarief in 2016 verworpen, stelt de minister. Een 100% devaluatie dekking is onmogelijk, maar het voorgestelde tarief zou toen een goed vertrekpunt zijn geweest voor verdere onderhandeling. Gesprekken met de Survam en Zorgraad zijn nooit opgepakt waardoor tarieven niet aangepast zijn. De NZR moet het deel van zijn verantwoordelijkheid oppakken, vindt Pengel.

Over de financiële injectie die door de Raad van Ministers is goedgekeurd, kan de minister van Financiën alleen autorisatie verlenen wanneer de middelen beschikbaar zijn. Een missive is geen uitvoeringsopdracht en kunnen geen rechten aan ontleend worden, voert de minister aan. 'Ten overvloede, de moeilijke situatie bij de ziekenhuizen is niet nieuw. De ziekenhuizen moeten meer inkomsten hebben, maar domweg ongeconditioneerd geld tegen het probleem aan te gooien zoals tientallen jaren gedaan is, leidt niet tot een structurele oplossing. Zolang de directie van het St. Vincentius Ziekenhuis eerst geld blijft vragen voordat noodzakelijke maatregelen getroffen worden. zal men steeds op hetzelfde punt belanden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten