woensdag 13 december 2017

Zuid-Afrikaanse pluimvee-groep pleit voor onderzoek naar gedwongen arbeid in Brazilië

'Duizenden Zuid-Afrikaanse werknemers hebben baan verloren door invoer gedumpte kippen uit onder andere Brazilië'

 
De Zuid-Afrikaanse pluimveesector heeft de regering gevraagd onderzoek te doen naar beschuldigingen van dwangarbeid in de sector in Brazilië, 's werelds grootste exporteur van pluimvee. De Zuid-Afrikaanse pluimveeorganisatie (SAPA, South African Poultry Association ) zei, dat het haar regering heeft gevraagd om 'indringende opmerkingen' te maken, nadat een rapport heeft onthuld, dat duizenden werknemers in de vlees- en pluimveesector in Brazilië het slachtoffer zijn van gedwongen arbeid en inhumane werkomstandigheden. 

Het rapport van het in Washington gevestigde Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP), - zie onderaan - stelt, dat slavenarbeid in de Braziliaanse pluimveesector 'endemisch' is.

SAPA zei dat dit onmiddellijk moet worden onderzocht. 'Duizenden Zuid-Afrikaanse werknemers hebben hun baan verloren vanwege de invoer van gedumpte kippen uit landen, waaronder Brazilië, die nu is blootgesteld als een land waar werknemers onderhevig zijn aan vernederende arbeidsomstandigheden en dwangarbeid', aldus SAPA in een verklaring.

IATP zei, dat andere pluimveehouderij organisaties in landen die grote importeurs van Braziliaans pluimvee zijn, het voorbeeld kunnen volgen nadat ze banen hebben verloren door goedkopere geïmporteerde producten. 'We hopen zeker op zijn minst enige publieke aandacht in deze kwestie te zien, vooral in de Europese Unie, een van de grootste markten van Brazilië', vertelde Josh Wise, een IATP-woordvoerder, maandag 11 december 2017 aan de Thomson Reuters Foundation.

De pluimveesector in Zuid-Afrika vecht al meerdere jaren tegen de concurrentie van producenten in Brazilië, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Binnenlandse producenten hebben lang geklaagd over goedkope import uit overzeese bedrijven van kipdelen die nog steeds op het bot liggen, populair lokaal, maar over het algemeen minder populair bij consumenten in de Verenigde Staten en Europa.  
Eerder dit jaar stopten veel landen, waaronder Zuid-Afrika, de invoer van vlees van een aantal Braziliaanse producenten vanwege onthullingen over de export van onveilig vlees. 'We hebben een vrij sterke arbeidersbeweging die arbeidsomstandigheden van landen met wie we zaken doen  certificeren', vertelde SAPA's chief executive Charlotte Nkuna maandag telefonisch aan de Thomson Reuters Foundation.

Braziliaanse pluimveebedrijven hebben alle aantijgingen van het gebruik van dwangarbeid ontkend. Brazilië's BRF, een van 's werelds grootste pluimvee-exporteurs, zei in een recente verklaring, dat het 'alle vormen van werk in mensonterende omstandigheden en die onverenigbaar zijn met de menselijke waardigheid, zoals lange werkdagen, gedwongen arbeid en schuldverbintenissen, niet tolereert en veroordeelt'. 

De Zuid-Afrikaanse regering moet nog reageren op het verzoek, zei Nkuna. Noch de Zuid-Afrikaanse regering noch het Braziliaanse ministerie van Arbeid reageerde op de verzoeken van de Thomson Reuters Foundation om commentaar.



(Suriname Mirror/MoneyWeb.co.za/Scribd Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten