woensdag 13 december 2017

Oorspronkelijke bevolking in Chachapoya, Peru, nog steeds aanwezig

Deel van het genetische erfgoed van Chachapoyas heeft de Inca-impact tot op heden weerstaan



Een genetische studie die vandaag, woensdag 13 december 2017, in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports is gepubliceerd (zie onderaan), toont de aanwezigheid aan van de oorspronkelijke bevolking in Chachapoyas, een stad in het noorden van Peru, die zogenaamd door het Inca Rijk was verdreven. 


Volgens de auteurs heeft het onderzoek aangetoond dat Chachapoyas nog steeds genetisch onderscheidend zijn. Anderzijds bevestigt het onderzoek, dat deze Peruaanse gemeenschap aan het eind van de 15e eeuw niet massaal was verdreven door de Inca's, zoals werd verondersteld.


De hoofdauteur van de studie, Chiara Barbieri, van het Max Planck Instituut, legt uit dat haar team erin slaagde een genetisch signaal te identificeren in Chachapoyas, in de overgangszone tussen de Andes en de Amazone, die veel diverser bleek dan verwacht

Dit fenomeen is meer aanwezig in de mannelijke lijn, van vader op zoon, aldus Barbieri. In dit opzicht zegt de geneticus, dat 'er nog steeds een sterk overlevingselement van de inheemse Amerikaan is ondanks alle vermenging met Europese genen sinds de Spaanse verovering.'

De studie onthult hoe de populatie van Chachapoyas daarentegen relatief geïsoleerd bleef, zodat een deel van het genetische erfgoed van Chachapoyas de Inca-impact tot op heden heeft weerstaan.



(Suriname Mirror/Prensa Latina/Scientific Reports/Scribd Suriname Mirror/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten