woensdag 13 december 2017

Forse boete voor Colombia's grootste cementbedrijf Cementos Argos voor prijsafspraken

Prijsafspraken met Mexicaanse Cemex en Holcim, dochter van Zwitsers LafargeHolcim


Colombia's grootste cementbedrijf en twee multinationals kregen dinsdag  12 december 2017 een boete van 68 miljoen Amerikaanse dollar, nadat toezichthouders Cementos Argos (ook actief op Surinaamse markt), Cemex en Holcim schuldig hadden bevonden aan prijsafspraken. 

De drie bedrijven vormen 98% van de markt en zijn overeengekomen om de prijs van cement tussen 2010 en 2012 vast te stellen, volgens de hoofdinspecteur van Industrie en Handel.

Cementos Argos en de lokale dochteronderneming van LafargeHolcim uit Zwitserland ontkenden echter iets verkeerds te hebben gedaan.

Volgens weekblad Semana verhoogden de bedrijven de prijs tot 20% boven inflatie in de 2,5 miljard Amerikaanse dollar markt.

Cementos Argos is eerder in verband gebracht met gewelddadige gronddiefstal tijdens het gewapende conflict.

De boete zou een klein financieel ongemak zijn voor Colombia's grootste cementbedrijf, waarvan de wereldwijde omzet in 2016 1,3 miljard Amerikaanse dollar bedroeg, de helft van de omzet in de Verenigde Staten. LafargeHolcim realiseerde in 2016 27,1 miljard aan netto-omzet. Cemex uit Mexico verdiende 13,4 miljard.

De cementmarkt is wereldwijd vatbaar voor illegale kartelvorming. Het kantoor van de hoofdinspecteur zei, dat het sinds 1997 vijf onderzoeken naar vermeende prijsafspraken in de industrie heeft uitgevoerd.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Reuters/The Daily Mail)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten