woensdag 13 december 2017

Psychologen verrichten onderzoek naar dienstwapenmisbruik gewapende machten

Met regelmaat wordt dienstwapen misbruikt in relationele sfeer met dodelijke uitkomst


Binnenkort zal in samenwerking met een team van psychologen een onderzoek uitgevoerd worden, waarin alle gewapende ambtenaren zich periodiek, mogelijk na een jaar, aan een test zullen moeten onderwerpen. Aan de hand van de vroege signalering van persoonlijke en psychische omstandigheden van zo'n functionaris kan volgens Ferdinand Welzijn, minister ad interim van Justitie en Politie, preventief worden ingegrepen bij dreigende moord- en zelfmoordgevallen in de relationele sfeer. Dit bericht het Dagblad Suriname woensdag 13 december 2018.

Tijdens de begrotingsbehandeling dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) erkende de bewindsman, dat het regelmatig voorkomt dat leden van de gewapende machten hun dienstwapen misbruiken en geliefden of ex-geliefden om het leven brengen om vervolgens de hand aan zichzelf te slaan.

Deze kwestie werd eerder aangekaart door ABOP-parlementariër Marinus Bee. Bee riep de regering op om een grondig onderzoek te verrichten naar de oorzaken van dit gedrag, vooral als het gaat om wapendragers als politieambtenaren, militairen en penitentiaire ambtenaren.

'Er wordt dan weinig tot geen rekening gehouden met kinderen en familie van de vermoorde. Uw vrouw en uw vriendin zijn niet uw eigendom. Ik weet dat het pijnlijk is dat een vrouw de relatie beëindigt, maar je dient het te accepteren. Het is een deel van het leven. Elke dode is een teveel', stelde Bee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten