vrijdag 5 juni 2020

Deurwaarders bij Hof van Justitie al twee maanden in staking

Aanpassing maandelijkse onkosten- vergoeding van Srd 115,40 bruto nog niet geregeld

- 'Het is te walgelijk voor woorden, we zijn tot de bedelstaf geraakt'
- Griffiers en leden van de Beveilings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) zouden nu ook als deurwaarder optreden....


Deurwaarders bij het Hof van Justitie staken al twee maanden. De gewenste aanpassing van hun maandelijkse onkostenvergoeding van Srd 115,40 bruto is nog niet gerealiseerd. 'Zolang dat niet gebeurt, gaat de actie door', zegt Gina Halfhuid, voorzitster van de Vereniging van Deurwaarders, vandaag, vrijdag 5 juni 2020, in de Ware Tijd. 

De belangenorganisatie had in oktober vorig jaar een voorlopig akkoord bereikt met het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) voor de aanpassing. Aan hen was toegezegd, dat dit in een raadsvoorstel zou worden vervat om vervolgens ter beoordeling te worden voorgelegd aan de Raad van ;inisters. Echter, dit is niet gebeurd.

Halfhuid zegt, dat minister Stuart Getrouw pas in januari, drie maanden nadat het voorlopig akkoord was bereikt, zijn collega van Binnenlandse Zaken advies over het voorstel heeft gevraagd. Dat kwam op 4 mei, waarna Getrouw de vereniging weer heeft gevraagd om haar visie. De belangenorganisatie constateerde daarbij, dat het voorstel zoals zij dat had gedaan, niet goed was onderbouwd aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Nu wordt er dus opnieuw een brief opgesteld naar de minister van JusPol met de onderbouwing die toen al was gedaan. Halfhuid: 'Het had allemaal al geregeld kunnen zijn als hij een beetje moeite had gedaan. We zijn nog steeds op punt nul.'

Over het voorstel dat was gedaan wil de voorzitster niet uitweiden. 'Het is geen vetpot, maar we zouden tenminste kunnen ademen en onze vaste lasten kunnen dekken', zei ze eerder. Halfhuid vertelt, dat de deurwaarders lange uren maken tegen een karige onkostenvergoeding. 'Het is te walgelijk voor woorden. We zijn tot de bedelstaf geraakt.'

De voorzitter stelt, dat nu ad hoc deurwaarders worden benoemd om de zittingen te kunnen voortzetten. 'We snappen dat zaken moeten doorgaan, maar we vragen ons af, in hoeverre is het rechtsgeldig?' Naar verluidt fungeren griffiers en leden van de Beveilings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) ook als deurwaarder. De vereniging is aan het uitzoeken of dit mag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten