vrijdag 5 juni 2020

Gestrande Venezolanen bouwen modderige kampen in Colombia te midden van Covid-19

(Bron foto's: AP Photo Fernando Vergara)
Geïmproviseerd kamp opgezet op stuk grond langs snelweg buiten hoofdstad  Bogota


Werkloos, blut en vertrokken met weinig goede opties te midden van de coronavirus pandemie, heeft een groeiend aantal Venezolaanse migranten in Colombia een geïmproviseerd kamp opgezet op een met bomen bedekt stuk grond langs een snelweg buiten de hoofdstad Bogota. 

Afgezien van 160 geïmproviseerde tenten die ze hebben gemaakt van zwart plastic en touwen die tussen de bomen zijn gespannen om te schuilen, hebben ze geen stromend water, badkamers en elektriciteit. Ze overleven van de naastenliefde die voedsel brengt.


Druk, met maximaal zes in elke tent, en geen manier om gemakkelijk hun handen te wassen, creëert het een potentieel voor de verspreiding van het coronavirus, hoewel bewoners zeggen dat ze nog geen ziekten hebben meegemaakt.

'We leven in een nachtmerrie', zegt Cecilio Zagarra, een organisator en een van de honderden in het kamp. 'Naarmate de dagen verstrijken, is het erger voor ons.'

De afgelopen twee weken hebben de Colombiaanse autoriteiten de doorgang van Venezolaanse migranten door de grensstad Cucuta teruggebracht van 400 per dag tot minder dan een kwart daarvan, omdat de Venezolaanse immigratiediensten Venezolanen slechts drie dagen per week toestaan ​​over te steken. Het is normaal gesproken een drukke grensovergang. Dit veroorzaakte een knelpunt van Venezolanen die naar huis probeerden te komen.

De nieuwe sloppenwijk net ten noorden van Bogota is de thuisbasis van honderden Venezolaanse migranten. Velen zijn kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. De meeste migranten hebben geen masker en het is bijna onmogelijk om op veilige afstand van anderen te blijven. Het quarantainebevel heeft geleid tot een omgekeerde stroom van Venezolanen, die zeggen dat ze geen andere keuze hebben dan naar huis terug te keren, waar ze in ieder geval bij familie kunnen wonen.

Ongeveer de helft van de Venezolaanse migranten werkte informeel als straatverkoper en had geen sociaal netwerk om hen te helpen het leven te overleven zonder elke dag naar hun werk te gaan. Colombiaanse migratieambtenaren melden, dat tot nu toe meer dan 72.000 ontheemde Venezolanen zijn teruggekeerd naar hun geboorteland, velen lopen tot 20 dagen lang met hun bezittingen.


(Suriname Mirror/The Publics Radio/The Associated Press Television News/Republic World/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten