vrijdag 5 juni 2020

Paramedici in Colombia laten transvrouw sterven nadat ze vernamen dat ze hiv had

Alejandra Monocuco, die als sekswerkster werkte, had symptomen van Covid-19


Paramedici in Colombia zouden een transvrouw naar verluidt hebben laten sterven, nadat ze hadden vernomen dat ze met hiv leefde. Alejandra Monocuco, die in de wijk Santa Fe in Bogotá woonde en als sekswerkster werkte, had symptomen van het virus in het centrum van de wereldwijde pandemie vertoond en stierf niet lang nadat ze volgens leden van de lokale transgemeenschap in de steek was gelaten. 

Juliana Salamanca, woordvoerster van het Trans Community Network, vertelde het Spaanstalige Noticias Pasto, dat een huisgenoot paramedici belde in de vroege ochtenduren van 29 mei, nadat Monocuco ademhalingsproblemen begon te krijgen. Na aankomst 'veranderde' de houding van de medici en ze vertrokken geschokt nadat ze hadden vernomen dat Monocuco met hiv leefde. Ze stierf 40 minuten later.

Anderen vertelden de krant El Tiempo, dat ze symptomen van het virus vertoonde toen paramedici werden gebeld. Salamanca beweerde, dat paramedici het niet eens waren en suggereerden in plaats daarvan dat ze mogelijk een overdosis drugs had gehad.


Alejandro Gómez, minister van Volksgezondheid van Bogotá, kondigde aan dat hij de aantijgingen zou onderzoeken door te zeggen dat 'de gezondheidstoestand van mensen, de ziekten waaraan ze uiteindelijk lijden, hun seksuele, politieke of culturele oriëntaties nooit een belemmering kunnen vormen voor de gezondheidszorg en de uitoefening van hun rechten.'


Ongeacht de garanties van de regering waren er internationale oproepen tot actie en gerechtigheid. Klimaatactiviste Jamie Margolin, mede-oprichtster van This Zero Hour en de auteur van Youth To Power: Your Voice and How To Use It, tweette: 'ZEG HAAR NAAM: ALEJANDRA MONOCUCO Alejandra Monocuco was een zwarte transvrouw in Bogotá Colombia met coronavirussymptomen die overleed door paramedici die weigerden haar te behandelen omdat ze hiv-positief was. #JusticiaParaAlejandra #SayHerName'


Transgenders in de hoofdstad van het land liepen tijdens de wereldwijde lockdown een groter risico op haatmisdrijven vanwege het beleid van de stad om mannen en vrouwen afwisselend toe te staan ​​om essentiële boodschappen te doen. Volgens het beleid, dat vorige maand door de burgemeester van Bogotá, Claudia López, werd aangekondigd, konden vrouwen op oneven dagen uitgaan en mannen op oneven dagen om het aantal mensen dat hun huis verliet te beperken.

Stadsleiders zeiden dat transgenders konden uitgaan op basis van hun genderidentiteit en niet zouden worden gevraagd om hun geslacht te bewijzen, maar lokale leiders van de LGBTQ + -gemeenschap stelden vast, dat er minstens 20 vermeende haatmisdrijven waren geweest tijdens de lockdown.

(Suriname Mirror/hivplusmag.com/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten