donderdag 16 april 2020

Bankiersvereniging: 'Verslechterde ratings hebben direct effect op lokale bankwezen'

'Aanhoudende grote begrotingstekorten in 2020-2021 potentiële financieringsrisico's'


'De negatieve vooruitzichten voor de B3-rating weerspiegelen de opvatting van Moody's, dat de risico's naar beneden zijn bijgesteld. Bij gebrek aan begrotingsconsolidatie zullen aanhoudende grote begrotingstekorten in 2020-2021 potentiële financieringsrisico's opleveren. De verslechterde ratings hebben een direct effect op het lokale bankwezen', zegt Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, vandaag, donderdag 15 april 2020, in de Ware Tijd. 

Hij legt uit, dat vanwege de slechte kredietrating het eigen vermogen van de banken zal eroderen. Volgens het International Financial Reporting Standards (IFRS) dienen banken al hun financiële activa te waarderen en voorzien van het zogenoemde tegenpartijrisico. Banken hebben op hun balans termijndeposito's, schatkistpapier, geld bij de Centrale Bank en geld bij andere lokale banken.

'Vanwege de verslechterde rating, wat inhoudt dat de kans op terugbetalen kleiner wordt, moeten volgens IFRS voorzieningen worden getroffen om de kans dat je niet wordt betaald in te schatten en af te trekken van het bedrag dat de Staat, de Centrale Bank of een andere bank schuldig is', geeft Frangie aan. Banken moeten dus een procentuele inschatting maken van het bedrag dat ze verwachten niet terug te krijgen en deze als voorziening op te nemen in hun winst- en verliesrekening.

Moody's heeft ook de langetermijnobligaties en depositoplafonds van Suriname verlaagd van respectievelijk Ba3 naar B1 en van B3 naar Caa1. De langetermijnobligaties en depositoplafonds in lokale valuta zijn verlaagd van B1 naar Ba2. Alle kortetermijnplafonds in vreemde valuta blijven op 'Not Prime'. De economische en financiële gevolgen van de coronavirus pandemie, samen met de bestaande institutionele tekortkomingen die de doeltreffendheid van het beleid beperken, zullen de inspanningen tot begrotingsconsolidatie beperken.

Bovendien is Suriname door een groot deel van de in vreemde valuta luidende overheidsschuld blootgesteld aan wisselkoersschokken. Het ratingbureau constateert een aanhoudende druk op de wisselkoers, waardoor de kans groter wordt dat een abrupte correctie de schuldcijfers en het algehele kredietprofiel van Suriname verder kan uithollen.

Moody's verwacht dat het begrotingstekort 9,2 procent van het bbp in 2020 en 7,8 procent van het bbp in 2021 zal zijn. Naast de hogere uitgaven in verband met de coronapandemie, zal er waarschijnlijk een druk op de uitgaven ontstaan in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 25 mei, wat zal bijdragen tot hogere uitgaven de eerste helft van 2020. Daarnaast blijven de overheidsinkomsten die voor een belangrijk deel zijn gebaseerd op de goud- en olie-exporten gevoelig voor prijsschokken op de internationale markt. 'Bovendien heeft de regering beperkte uitgavenflexibiliteit, gezien een relatief hoog aandeel van de uitgaven aan lonen en rentebetalingen.'

Moody's zou de rating van Suriname waarschijnlijk verlagen als de liquiditeitsdruk toeneemt, een risico dat reëel is als Suriname een aflossing van de obligatiebetaling niet kan doen. Bovendien zal het ratingbureau de rating waarschijnlijk verlagen als het van oordeel is, dat het begrotingsbeleid na de verkiezingen niet in staat is de liquiditeitsdruk aanzienlijk te verminderen of de begrotingsvooruitzichten op middellange termijn te verbeteren.

Moody's zou de vooruitzichten kunnen wijzigen in stabiel als er duidelijk bewijs komt dat de regering voornemens is een beleid te voeren dat de liquiditeitsdruk zal verlichten en de verslechtering van de fiscale maatstaven zal terugdringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten