donderdag 16 april 2020

Braziliaanse president Bolsonaro ontslaat minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta

(Bron foto: Twitter)
Geschil Bolsonaro en Mandetta over hoe te reageren op coronavirus pandemie


Het hing al enige tijd in de lucht, maar nu heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro donderdag 16 april 2020 zijn minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta ontslagen. Dat laat Mandetta zelf weten op Twitter.



De twee lagen al wekenlang met elkaar in de clinch over de vraag hoe te reageren op de coronavirus pandemie. Mandetta weigerde te buigen voor de eis van de Braziliaanse leider om het beleid van sociale afstand te versoepelen om de snel instortende economie weer op gang te brengen.




Luiz Henrique Mandetta kwam in de schijnwerpers te staan tijdens de dagelijkse briefings van het ministerie van Volksgezondheid en talloze media-interviews waarin hij de Brazilianen aanspoorde om thuis te blijven om het aantal nieuwe besmettingen te vertragen. De oncoloog Nelson Teich zal worden aangesteld om Mandetta te vervangen.


De ministerswissel komt op een kritiek moment voor Brazilië, aangezien het aantal sterfgevallen door het coronavirus stijgt en deskundigen waarschuwen dat het hoogtepunt van de pandemie nog weken ver is. De stap kan verder kritiek oproepen dat Bolsonaro langzaam en grillig heeft gereageerd op de pandemie, die tot nu toe meer dan 1.700 mensen in Brazilië het leven heeft gekost.




(Suriname Mirror/gauchazh/Twitter/G1.Globo/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten