donderdag 16 april 2020

‘We hebben honger’: Protesten en plundering in Colombia als voedseldistributie mislukt

Oproerpolitie botst met demonstranten in zuidelijke district Ciudad Bolivar in Bogota

(Bron foto: Rosa Juliana Herrera))
Groeiend aantal gezinnen hangt rode gordijnen en overhemden uit hun ramen


De spanningen in Colombia nemen toe naarmate voedselvoorraden beloofd door president Ivan Duque om honger te voorkomen tijdens een quarantaine, naar verluidt in sommige delen van het land nooit zijn aangekomen. Inwoners van arme delen van de hoofdstad Bogota en de op één na grootste stad van het land, Medellin, gingen dinsdag en woensdag 15 april 2020, de straat op om te beweren dat ze nooit beloofde hulp hadden ontvangen. 

Terwijl de protesten in het oostelijke 8e district van Medellin vreedzaam bleven, botste de oproerpolitie met demonstranten in het zuidelijke district Ciudad Bolivar in Bogota. Plundering werd gemeld in verschillende delen van Medellin, in de hoofdstad van Vichada, Puerto Carreño en Sincelejo, en in de hoofdstad van de noordelijke provincie Sucre.

De weg tussen de provincies Cordoba en Antioquia werd woensdag afgesloten, nadat de lokale bevolking naar verluidt was begonnen met het plunderen van vrachtwagens.

De toegenomen onrust komt door de toenemende kritiek op de regering over de onregelmatigheden in de voedselvoorziening en het toenemende bewijs van de verduistering van noodfondsen. Vooruitlopend op de quarantaine die op 25 maart begon, beloofde Duque noodhulp en de levering van voedsel aan arme gebieden waar het levensonderhoud van mensen afhankelijk is van werken op straat. De uitvoering van deze enorme logistieke operaties wordt echter belemmerd door onregelmatigheden en het aantal mensen dat honger krijgt neemt toe.

Een groeiend aantal gezinnen hangt rode gordijnen en overhemden uit hun ramen - een indicatie dat een huishouden geen voedsel heeft - in de hoop dat anderen hen kunnen helpen.


De nationale regering van Colombia moet nog reageren op het groeiende aantal meldingen dat het niet verlenen van beloofde noodhulp tot onrust en geweld leidt. In plaats daarvan introduceerde Duque een dagelijkse online radioshow waarin hij de deugden belicht van de reactie van zijn regering op de crisis veroorzaakt door de coronavirus pandemie.

De president verloor echter veel van zijn autoriteit, omdat de lokale autoriteiten het voortouw hebben genomen bij het handhaven van de orde en het bijwonen van de humanitaire crises die in het hele land groeien.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten