donderdag 16 april 2020

'We kunnen het niet toestaan': Mexico's mensenrechten waakhond richt ogen op sekshandel

CNDH krijgt dagelijks klachten van mensen op zoek naar verdwenen geliefden


Mexico kan niet toestaan ​​dat mensen het slachtoffer worden van netwerken van mensenhandel, heeft de nieuwe Mensenrechten Ombudsman gezegd, waarschuwend dat het bijzonder waakzaam zal zijn inzake seksuele uitbuiting. 

Rosario Piedra zei, dat de Comisión Nacional de los Derechos Humanos (CNDH), die zij leidt, dagelijks klachten ontvangt van mensen die op zoek zijn naar verdwenen geliefden. Velen vermoeden, dat ze zijn ontvoerd door mensenhandelaars en sommigen hebben bewijs, zei ze. 'Wat mensen vermoeden is dat veel van de verdwenen vrouwen ... misschien worden meegenomen voor mensenhandel', zei ze. 'Dit komt algemeen voor in veel delen van het land ... we kunnen niet toestaan ​​dat het blijft gebeuren', zei de 68-jarige voormalige activiste in een interview met de Thomson Reuters Foundation.


Meer dan 60.000 mensen worden momenteel vermeld als verdwenen in Mexico, volgens cijfers van de regering, bijna allemaal van het laatste decennium van corruptie en geweld veroorzaakt door drugsbendes. Het land is ook een land van herkomst, doorvoer en bestemming voor mensenhandel.

Piedra, een psycholoog die met kinderen met speciale behoeften werkte voordat ze de politiek inging, trad in november aan. Haar broer werd in de jaren zeventig ontvoerd, waardoor haar moeder een prominente activiste werd voor families van verdwenen mensen. Zijn zaak is nooit opgelost. 'Dit is mijn leven geweest ... en nu heb ik een geweldige kans', zei ze.

Oppositiepartijen beweerden, dat Piedra door de Senaat was aangesteld, maar ze zei dat het proces schoon was en beloofde dat ze van slachtoffers de prioriteit zou maken, terwijl ze door een reeks van kwesties gaat, van huiselijk geweld tot de rechten van inheemse volkeren.


De CNDH opende vorige week een onderzoek naar berichten dat bars en nachtclubs die werden gesloten door coronavirus diensten zoals tafeldansen aanboden in de huizen van mensen in Tlaxcala, een staat die berucht is vanwege sekshandel. 'Het is zowel een risico voor de gezondheid van mensen als vanwege het vermoeden dat het mensenhandel is', zei ze.

De Mexicaanse regering heeft plannen opgesteld om de Mensenhandelwet te hervormen, die volgens sommige activisten gericht is op sekswerk met wederzijds goedvinden, in plaats van echte slachtoffers van de misdaad. Piedra zei dat ze eerst naar de wet wilde kijken voordat ze er een mening over gaf, maar ze zei dat ze geloofde dat er een nauwe relatie os tussen sekswerk en mensenhandel. 'Ik denk dat we waakzaam moeten zijn in alle gevallen van prostitutie', zei ze. 'Het is een gecompliceerde kwestie, maar ... bepaalde precaire omstandigheden dwingen hen om dit werk te doen.'

Naast de werklast van Piedra zijn er mensenrechtenproblemen die verband houden met de coronavirus epidemie in Mexico, die meer dan 5.800 bevestigde gevallen heeft. De CNDH heeft 44 klachten ontvangen van artsen en medisch personeel die zeggen niet over de juiste apparatuur te beschikken om hun werk te doen en tegen het virus te worden beschermd.


Piedra zei, dat de commissie ook de opvangcentra voor migranten controleert in het land waar duizenden families - veelal uit Midden-Amerika - het risico lopen om het virus onder benauwde omstandigheden te krijgen met beperkte gezondheidszorg.

Zelfs vóór de stemming in de Senaat was er kritiek geweest op de benoeming van Piedra om een ​​orgaan te leiden dat de regering onderzoekt, omdat ze zich kandidaat had gesteld voor de partij van de  Movimiento Regeneración Nacional (MoReNa)  van president Andres Manuel Lopez Obrador. 'Mijn inzet is om in dit land te veranderen, niet de regering', zei ze. 'De tijd zal me beoordelen.'


(Suriname Mirror/Thomson Reuters Foundation/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten