donderdag 16 april 2020

Coronavirus stookt Colombia's handel in medicijnen op de zwarte markt op

Verschillende illegale transporten van medicijnen in noordelijk departement  La Guajira onderschept


De illegale verkoop van pijnstillers en antibiotica zou in Latijns-Amerika kunnen stijgen als gevolg van de pandemie van het coronavirus. De inbeslagname van verschillende illegale transporten van medicijnen in het noordelijke departement van La Guajira in Colombia zou een van de minst besproken criminele economieën van het land snel kunnen doen groeien tijdens de pandemie van het coronavirus.

In maart zijn twee zendingen in beslag genomen in de gemeenten Maicao en Riohacha, aldus de politie in een nieuwsbericht. De geneesmiddelen werden gewaardeerd op acht miljard peso (ongeveer $ 2 miljoen) en waren bestemd voor La Guajira en het naburige Venezuela.

Diezelfde maand hebben de Colombiaanse Douaneautoriteiten een reeks inbeslagnames gedaan van uit de VS afkomstige smokkelwaar geneesmiddelen in het noordelijke Cesar, dat ook aan Venezuela grenst. Antibiotica en vrij verkrijgbare ontstekingsremmers werden in beslag genomen, waaronder de pijnstiller paracetamol, dat wordt aanbevolen om koorts geassocieerd met het coronavirus te verminderen.

Volgens de krant El Tiempo in Colombia maken hiaten in het gezondheidszorgsysteem van Colombia het gemakkelijk om de illegale verkoop van medicijnen te verdoezelen, omdat het zeer moeilijk is om dergelijke zendingen te volgen.

'[Aanklagers] hebben ontdekt, dat een aanzienlijk deel van deze medicijnen wordt geïmporteerd door apotheken in grenssteden of havens', vertelde Raúl González Flechas, Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie in Medellín, aan El Tiempo.

Het smokkelen van medicijnen naar Colombia komt veel voor. In augustus 2019 hebben Colombiaanse aanklagers een smokkelwaar voor medicijnen ontmanteld in de steden Medellín, Cartagena en Santa Marta, die naar verluidt verlopen medicijnen uit Venezuela en Ecuador hebben binnengebracht, meldde El Comercio.

In februari 2019 vertelde generaal Juan Carlos Buitrago, de toenmalige directeur van de Colombiaanse Belasting- en Douane-Politie (Policía Fiscal y Aduanera - Polfa), aan Blu Radio, dat Venezolaanse functionarissen waarschijnlijk betrokken waren bij dit soort smokkelwaar. 'We hebben smokkelbendes gezien die connecties hebben met andere soorten producten ... er zijn bendes waarbij hoge autoriteiten van de Venezolaanse regering betrokken zijn, die deze producten distribueren ... in Colombia', zei Buitrago.



(Suriname Mirror/InSight Crime/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten