woensdag 15 april 2020

Journalisten blijven uit protest weg bij persconferentie Covid-19 Managementteam - Een gemiste kans

Jammerende journalisten verzaken hun journalistieke werk, het informeren van de samenleving


In plaats van de persconferentie van het Covid-19 Managementteam - die iedere keer rechtstreeks word uitgezonden op een paar televisiekanalen en op staatsradiozender SRS - woensdagmiddag 15 april 2020 te gebruiken om hun kritiek 'en plein public' te uiten, bleven journalisten juist weg. Een gemiste kans. 

De jammerende journalisten blijken moeite te hebben met de gang van zaken tijdens de persconferenties die hoe langer hoe minder het karakter hebben van een persconferentie, aldus de Ware Tijd.

De afgelopen periode hebben de journalisten hun kritiekpuntjes diverse keren neergelegd bij het Covid-19 Managementteam. Een deel van hun voorstellen, zoals verplaatsing van de persconferentie naar een grotere ruimte en andere setting, de Congreshal, is overgenomen door de autoriteiten.

Het grootste struikelblok, de beperkte tijd die journalisten krijgen om vragen te stellen, blijkt echter nog steeds niet te zijn aangepakt. Leden van het Managementteam houden volgens de Ware Tijd 'nodeloos ellenlange presentaties' en zouden onduidelijke of halve antwoorden op vragen geven. Daardoor is het jammerende journaille genoodzaakt om vragen te herhalen of om verduidelijking te vragen en dat zou ten koste gaan van de tijd.

Vorige week is tijdens een bespreking van het bestuur van de Surinaamse Vereniging van Journalisten en vertegenwoordigers van het Covid-19 Managementteam uitgebreid over deze zaken gesproken. Maar, verandering blijft uit.

Wat het journaille ook hoog zit is, dat was toegezegd dat er spoedpersberichten zouden worden ingelast of persberichten zouden verschijnen wanneer er bijzondere mededelingen moesten worden gedaan. Dat was de afgelopen dagen nauwelijks het geval, terwijl verschillende functionarissen wel uitgebreide interviews afstonden in programma's van het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Teneinde serieuzer te worden genomen hebben journalisten besloten niet aanwezig te zijn bij de persconferentie van woensdagmiddag, aldus de Ware Tijd, die hierdoor hun journalistieke werk, het informeren van de samenleving, hebben verzaakt en de weg van de minste weerstand prefereren.
Overigens, in de spiegel kijken zou geen kwaad kunnen, immers er zijn vragen van kennelijk hardhorende journalisten die bijna tijdens iedere persconferentie worden gesteld. Ze weten van tevoren dat maar twee vragen mogen worden gesteld, begin dan niet nu pas te jammeren, dat komt niet echt geloofwaardig, professioneel, over. Pak anders gewoon even de telefoon....

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten