woensdag 15 april 2020

Regering Brazilië niet blij met aanwezigheid filmploeg tv bij inval in illegale goudzoekerskampen

(Bron foto: Twitter)
Minister van Milieu ontslaat Ibama's hand- havingshoofd Olivaldi Azevedo


De Braziliaanse minister van Milieu Ricardo Salles heeft de hoogste handhavingsambtenaar van het land ontslagen, volgens een overheidsmededeling die dinsdag 14 april 2020 is gepubliceerd, nadat een televisie nieuwsprogramma een dramatische inval bij illegale goudzoekers in het Amazone-regenwoud heeft uitgezonden.

Deze stap lijkt de laatste poging van de regering van de rechtse president Jair Bolsonaro te zijn om het Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis, Ibama, die zich in de frontlinie van de strijd tegen ontbossing in Brazilië bevindt, te ontmoedigen.



Fantastico, een nieuwsprogramma van de grootste omroep Globo van Brazilië, vergezelde een team van agenten van Ibama bij invallen bij goudzoekers die illegaal werkten in inheemse reservaten. Het werd uitgezonden op zondag.



Het programma omvatte een interview met een man die illegaal land in een inheems reservaat had opgeëist en zei dat hij verwachtte dat de regering later zijn eigendom zou legaliseren. Vier mensen die bekend waren met de zaak, vertelden persbureau Reuters, dat Salles Ibama's handhavingshoofd, Olivaldi Azevedo, had ontslagen als directe reactie op de uitzending, die als kritiek op de regering werd beschouwd.

Vier andere leiders van het handhavingsteam die zich bij Olivaldi hebben gemeld, zullen naar verwachting ook na zijn vertrek worden ontslagen of ontslag nemen, aldus een van de bronnen, die hun naam niet wilden geven, omdat ze niet bevoegd waren om met de media te spreken.
.
De vernietiging van de Amazone is toegenomen sinds Bolsonaro vorig jaar aantrad, en milieuactivisten zijn oproepen de schuld gaven om het regenwoud te ontwikkelen en mijnwerkers en houthakkers aan te modigen. De ontbossing in de Braziliaanse Amazone is in de eerste drie maanden van het jaar met 51% gestegen, vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, volgens overheidsgegevens.


Een van de bronnen zei dat de spanningen tussen Salles en Azevedo sinds vorig jaar aan het toenemen waren, omdat de minister had aangedrongen op personeelswijzigingen bij het handhavingsteam, maar Azevedo had geweigerd. 'Er was al een tijdje wrijving', zei de persoon. 'Er was druk om het handhavingsteam te veranderen.'

Een vertegenwoordiger van het ministerie van Milieu bevestigde het ontslag, maar gaf geen commentaar op wat er in het korte bericht in het staatsblad stond. Reuters berichtte eerder over de inspanningen van de Bolsonaro-regering om de middelen en handhavingsbevoegdheden van Ibama te beperken, inclusief maatregelen om degenen die zich niet aan de regels houden te intimideren. Bolsonaro heeft Salles met de hand uitgekozen om het ministerie van Milieu te leiden dat toezicht houdt op Ibama.

De uitzending bevatte ook beelden van agenten die mijnbouwapparatuur verbrandden.



Vorig jaar hekelde Bolsonaro dergelijke praktijken en zei dat agenten niet de instructie moesten krijgen om machines te vernietigen.

(Suriname Mirror/Brasil247/Reuters/Twitter/Revista Forum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten