woensdag 15 april 2020

Eerste repatriëringsvlucht uit Nederland gepland op maandag 20 april

Er wordt eerst een groep van 200 passagiers naar huis gehaald


De eerste repatriëringsvlucht om Surinaamse ingezetenen uit Nederland naar huis terug te halen, is in voorbereiding. Deze vlucht uit Amsterdam zal maandag 20 april moeten geschieden, zo laat de directrice van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) luitenant-kolonel Danielle Veira gisteren weten in het actualiteitenprogramma ACTUA, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, woensdag 15 april 2020. 

Er wordt eerst een groep van 200 passagiers naar huis gehaald. Overste Veira zegt, dat er zich zo’n 900 gestrande Surinamers in verschillende werelddelen bevinden. 'We zijn hard bezig hun terug te brengen. Volgende week willen we de eerste groep ontvangen', aldus Veira, die aangeeft dat de detailinformatie nog zal worden gegeven. Men is bezig de laatste hand hieraan te leggen.

Veira benadrukt dat iedereen die naar Suriname wordt gehaald 14 dagen in overheidsquarantaine gaat. Volgens de veiligheidsfunctionaris zullen de repatrianten 14 dagen doorbrengen op een door de overheid aangewezen locatie. 'Als u na deze periode geen symptomen hebt ontwikkeld, volgt de exitscreening en bent u weer frank en vrij in Su. U weet dan zeker, dat u niet besmet bent met Covid-19', legt ze uit.

Op basis van voorspellingen van artsen kan de situatie rond Covid-19 volgens Veira nog zeker 6 tot 8 maanden duren. De functionaris meent echter dat deze periode juist één van herstel en bijstellen moet zijn. 'Als Surinamers en als land zullen we na deze periode in staat moeten zijn om heel wat samen met elkaar te doen.'

Ze wijst erop, dat hetgeen Suriname tot nu toe heeft bereikt – het minimale aantal besmettingen – alleen komt, omdat het land heel snel heeft gehandeld. 'We zijn heel verschillend van andere landen en wij mogen ons zelf een pluimpje geven', aldus Veira, die erop wijst dat Suriname met economische issues kampt en op weg is naar een verkiezing, toch bepaalde besluiten zij genomen zodat de veiligheid van de bevolking gewaarborgd is.

'De crisis, ook al is het na een jaar voorbij, zal ons hebben geleerd dat wij dingen kunnen doen waarvan wij dachten die niet te kunnen. In crisis leert men zijn beste zijde kennen, wat ook voor Suriname geldt als land. Een van deze dingen is de capaciteit om out-of-the-box te denken en werken aan de eigen productie.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten