woensdag 15 april 2020

Doekhie teleurgesteld over politieoptreden in zaak NDP'er Mangaldeen 'Barco'

'De man wordt opgeroepen, gehoord en hierna mag hij weer rustig naar huis'

- 'Mangaldeen verdacht van seksueel misbruik drie dames, waarvan twee minderjarig' 
- 'Hij staat gewoon als lijstduwer op de kandidatenlijst van de NDP'


NDP-parlementariër Rachied Doekhie is teleurgesteld over de manier waarop de politie van Nickerie afgelopen week op heeft getreden in de zaak van zijn partijgenoot Rinesh Mangaldeen alias 'Barco', die op verdenking van misbruik van drie dames voor verhoor was opgebracht op het politiebureau. 

'De man wordt opgeroepen, gehoord en hierna mag hij weer rustig naar huis. Dit kan niet, omdat het om een zeer ernstige zaak gaat. Toen ik districtscommissaris was, werden zedenzaken veel strakker door de politie aangepakt', zegt Doekhie dinsdag 14 april 2020 in het Dagblad Suriname.

Walgelijk genoeg vindt de volksvertegenwoordiger het, dat Mangaldeen ondertussen gewoon als lijstduwer op de kandidatenlijst van de Nationale Democratische Partij (NDP) is geplaatst zonder dat rekening is gehouden met het feit dat twee van de slachtoffers minderjarigen zijn.

Doekhie vergelijkt de zaak met het geval van NPS’er Wayne Telgt die in december 2019 in opspraak raakte in een zedenzaak waarin een minderjarig meisje betrokken was. Telgt moest terstond al zijn functies binnen de partij neerleggen, terwijl hij ook niet op de NPS-kandidatenlijst is geplaatst, aangezien de zaak nog in behandeling is bij de rechter. Het zou volgens het Assembleelid van respect getuigen als Mangaldeen zelf nu een stapje terugdoet om geen verdere smet op de NDP te brengen.

Het bevreemdt Doekhie, dat in een soortgelijke zaak de politie gelijk over is gegaan tot aanhouding en in verzekeringstelling van Telgt en bij Mangaldeen er op een andere manier wordt gewerkt. Zelf heeft Mangaldeen eerder geweigerd in te gaan op deze aantijgingen.

Niet bekend of formeel klacht is ingediend in geval van de minderjarige slachtoffers Eerder werd bekend, dat twee van de slachtoffers  namelijk een 21-jarige en een 15- jarige, een voice app hebben gemaakt. Het is niet bekend of er ook formeel een klacht is gedeponeerd bij de politie ten aanzien van de minderjarige slachtoffers, aangezien de delicten slechts op klachte vervolgbaar zijn. Deze klacht was wel degelijk aanwezig in de strafzaak tegen Telgt en gaf de politie en het Openbaar Ministerie juridisch de mogelijkheid om op te treden.

Deze kwestie is enkele weken geleden ook door DOE-parlementariër Carl Breeveld aangehaald in De Nationale Assemblee. Breeveld vroeg toen om optreden van de politie. Jeugdparlementariër Mohamad Abdul ondersteunt de oproep van Breeveld en Doekhie. Tijdens een eigen onderzoek zegt Abdul in contact te zijn getreden met de slachtoffers. Ook de jonge dames voelen zich angstig bij het voortzetten van hun klacht.

Abdul, zelf kandidaat van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), vindt het vooral erg dat 'Barco' ook nog tot Assemblee-kandidaat is gemaakt van het rijstdistrict. 'Als je nu al dit soort zaken zou hebben gedaan, wat dan als je Assembleelid wordt?', vraagt Abdul zich af. Hij hoopt dat deze zaak niet in een doofpot wordt geplaatst en dat het onderzoek in alle vaart wordt voortgezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten