woensdag 15 april 2020

Venezolaanse inheemse Warao baby test positief voor coronavirus in Manaus, Brazilië

Zo'n 600 Warao, uit de delta van de Orinoco-rivier, wonen in opvangplaatsen in Manaus

De 850.000 tellende inheemse bevolking van Brazilië loopt groot risico omdat ze niet immuun zijn voor externe ziekten


Een baby van twee maanden oud, waarvan de moeder een inheemse vluchtelinge uit de Warao-gemeenschap uit Venezuela is, is positief getest op het nieuwe coronavirus, zei het kantoor van de burgemeester in de Braziliaanse stad Manaus woensdag 15 april 2020. 

Zo'n 600 Warao, een stam uit de delta van de Orinoco-rivier, wonen in opvangplaatsen in Manaus, de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Amazonas, waar ze in 2018 aankwamen nadat ze aan de economische crisis in Venezuela waren ontsnapt.

Gemeentelijke maatschappelijk werkers die gezinnen naar nieuwe opvangcentra verplaatsten om drukte te voorkomen tijdens de coronavirus epidemie, ontdekten dat de baby verkouden was en brachten haar en de moeder 12 dagen geleden naar hospital Delphina Aziz. De baby testte maandag positief op het virus.


Gezondheidsdeskundigen en antropologen hebben gewaarschuwd voor het gevaar van de pandemie die de 850.000 tellende inheemse bevolking van Brazilië decimeert, omdat ze niet immuun zijn voor externe ziekten en in gemeenschappelijke huizen wonen waar sociale afstand niet mogelijk is.

Tot dusver heeft het Secretaria Especial de Saúde Indígena, Sesai, drie inheemse sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld, waaronder een Yanomami-jongen van 15 jaar in de noordelijke staat Roraima, grenzend aan Venezuela.

De burgemeester van Manaus zei in een verklaring, dat het niet bekend is waar de baby het virus opliep. De vader is geïsoleerd en er wordt toezicht gehouden op andere Warao in de opvang.

Manaus, een stad met 2 miljoen inwoners in het hart van het Amazone-regenwoud, is bijzonder hard getroffen door de epidemie. De sterfgevallen in de staat verdubbelden in vijf dagen tot 106 woensdag, zei het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Het gezondheidssysteem van de staat Amazonas is overweldigd door de epidemie, waarbij alle bedden voor intensieve zorgen en ventilatoren al zijn ingenomen als gevolg van de uitbraak.

(Suriname Mirror/AmazonasAtual/Reuters/acritica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten