maandag 13 april 2020

'Een grens van 520 kilometer lang in de gaten houden is een uitdaging'

Franse ambassadeur Joly vraagt bevolking ook eigen verantwoordelijkheid te nemen


Voorzitter van De Nieuwe Wind, John Samuel, steekt met enkele personen illegaal grensrivier over...


Suriname en Frankrijk zetten samen de schouders onder het werk om de gemeenschappelijke grens verscherpt te controleren om de Covid-19-pandemie in te dammen en te bestrijden. Surinaamse en Franse autoriteiten zijn elke dag aanwezig op de Marowijnerivier om de sluiting van de grens te handhaven. 

'Maar, een grens van 520 kilometer lang in de gaten houden is een uitdaging', zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly vandaag, maandag 13 april 2020, op Starnieuws. 'Daarom vragen wij de bevolking om ook eigen verantwoordelijkheid te nemen.'

Beide landen herhaalden zaterdag partijen hun afspraken in de strijd tegen de verdere verspreiding van de Covid-19 pandemie. Zij nemen gezamenlijk maatregelen in het belang van de gezondheid en veiligheid van de bevolking aan weerszijden van de grensrivier. In de aanpak ligt de focus op gebieden die het meest gebruikt worden voor de oversteek, zoals Saint-Laurent - Albina.



De Franse gendarmerie is aanwezig van Saint-Laurent tot aan Maripasula. En in de avond gebeurt de handhaving vanuit de oevers, omdat vanwege het Covid-19 pandemie het verboden is om te navigeren op de rivier, legt de ambassadeur uit.

'De préfet van Frans-Guyana heeft toestemming gekregen om het Franse leger te mobiliseren om de aanwezigheid van de Franse troepen langs de hele rivier te versterken.' Verder delen de inlichtingendiensten van beide landen ook informatie met elkaar. 'We werken samen en wisselen informatie uit met de Surinaamse autoriteiten in een geest van dialoog en solidariteit.'

De Franse veiligheidsattaché, die de verschillende focuspunten in de rivier overziet, werkt samen met zijn Surinaamse counterpart. Joly herhaalt, 'ja, 520 kilometer is een uitdaging, maar wij hebben de gendarmerie langs de hele rivier die het werk doet. Met behulp van de middelen van het leger'.

In het zuiden, de inheemse Wayana regio, heeft het Franse leger een speciaal apparaat om de navigatie op de rivier te controleren, aldus Joly. 'Elk land voert de eigen patrouilles uit en doet de controle en handhaving met eigen middelen. Dit gebeurt om gezondheidsredenen. De eenheden houden de sociale afstand in acht en gezamenlijk optrekken zou betekenen dat personen eerst een medische test moeten nemen. We geven de voorkeur aan een goede coördinatie en een directe verbinding aan beide kanten.'

De lokale overheid van Frans-Guyana probeert de binnenlandbewoners zoveel mogelijk te voorzien van al wat zij nodig hebben. De Franse regering is ingesprongen met hulp.

Voor zondag 12 april noteerde Frans-Guyana 88 positieve gevallen, waarvan  53 genezen verklaard, 15 personen in het hospitaal en 20 personen zijn ziek, maar niet in het ziekenhuis opgenomen.

Afgelopen vrijdag sloeg directrice Nationale Veiligheid Danielle Veira alarm bij president Desi Bouterse. 'De situatie bij de grenzen baart ons ernstig zorgen. De rapportages blijven ons bereiken dat dagelijks de grens wordt overgestoken', deelde Veira mee in een televisietoespraak. Zij gaf aan, dat grensposten worden omzeild, waar het bevoegde gezag is gestationeerd. Ze noemde de situatie redelijk stabiel, maar die komt in gevaar met de ongecontroleerde verplaatsingen, het ongebreidelde, illegaal oversteken bij onze grenzen.

Nog geen 24 uur later, na haar uitspraken, ging zaterdag een video viraal waarin te zien is hoe de Surinaamse ex-consul en tegenwoordig politicus John Samuel, voorzitter van De Nieuwe Wind, wordt aangesproken door préfet Marc del Grande.



Samuel stak zaterdag samen met enkele personen illegaal de rivier over, ondanks het verbod. Suriname en Frankrijk hadden die ochtend net het gezamenlijk persbericht uitgegeven, waarin zij de committering bevestigden om de grens verscherpt te controleren. Del Grande ging hierna samen met de Franse gendarmerie en militairen de rivier op, om de Franse inzet te tonen bij het controleren van de gesloten grens. Conform de gemaakte afspraken, werd Samuel gesommeerd en begeleid naar de Surinaamse oever.

Veira heeft aangegeven, dat het Covid-19 Managementteam niet zal toestaan dat door onverantwoord handelen de nationale veiligheid in gevaar komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten