maandag 13 april 2020

Politie Ecuador heeft bijna 800 lichamen verwijderd uit huizen in Guayaquil

(Bron foto: Twitter)
Ook nog eens 631 lijken uit ziekenhuizen gehaald, waar mortuaria vol zijn


De Ecuadoraanse autoriteiten hebben gezegd, dat de politie de afgelopen weken bijna 800 lichamen heeft verwijderd uit huizen in Guayaquil, het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus in het land, nadat Covid-19 - de ziekte veroorzaakt door het nieuwe virus - de hulpdiensten, ziekenhuizen en begrafenissen heeft overweldigd. 

Mortuariumarbeiders in de havenstad aan de Stille Oceaan hebben een achterstand niet kunnen opvangen, en bewoners plaatsten video's op social media met verlaten lichamen op straat.

'Het aantal dat we met de taskforce uit de huizen van mensen hebben verzameld, bedroeg meer dan 700 lijken', zei Jorge Wated, die een team van politie- en militair personeel leidt dat door de regering is opgezet om te helpen bij de chaos die door Covid-19 is ontstaan.


Later zei hij zondag 12 april 2020 op Twitter, dat de gezamenlijke taskforce, die de afgelopen drie weken in bedrijf was, 771 lichamen uit huizen had opgehaald en nog eens 631 uit ziekenhuizen, waar de mortuariavol zijn.




Wated specificeerde niet de doodsoorzaak van de slachtoffers, van wie er nu 600 zijn begraven door de autoriteiten.

Ecuador heeft 7.500 gevallen van het coronavirus geregistreerd sinds de eerste diagnose op 29 februari werd bevestigd. Volgens de nationale regering is de kustprovincie Guayas goed voor meer dan 70 procent van de geïnfecteerden in het land, met 4.000 gevallen in de hoofdstad Guayaquil.


Het leger en de politie begonnen met het verwijderen van lichamen uit huizen drie weken nadat het mortuariumsysteem in Guayaquil was ingestort, waardoor vertragingen in forensische diensten en uitvaartcentra ontstonden onder een dagelijkse avondklok van 15 uur.

Inwoners van Guayaquil plaatsten video's op social media van lichamen die op straat waren achtergelaten, samen met berichten waarin om hulp werd gevraagd om hun familieleden te begraven.

De Ecuadoraanse regering heeft de taak op zich genomen om lichamen te begraven, gezien het onvermogen van familieleden om dit om verschillende redenen te doen, waaronder financiële. Begin april zei Wated 'medische experts, helaas ... schatten dat aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen in deze maanden tussen de 2.500 en 3.500 zullen oplopen, alleen in de provincie Guayas'.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/France24/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten