maandag 13 april 2020

China en Peru roepen op tot gezamenlijke bestrijding van virussen

(Bron foto: China Daily)
'Internationale solidariteit belangrijkste instrument om Covif-19 wereldwijd te verslaan'


De strijd van de wereld tegen de pandemie van het coronavirus kan een alomvattende wereldwijde strategie voor de volksgezondheid voorspellen, zegt Luis Villanueva Carbajal, secretaris-generaal van de Peruaanse Communistische Partij. 

In navolging van de oproepen van de Chinese president Xi Jinping zei hij, dat internationale eenheid en samenwerking van het grootste belang zijn bij de bestrijding van de Covif-19-pandemie. 'We zijn het met secretaris-generaal Xi eens, dat internationale solidariteit het belangrijkste instrument is om Covid-19 wereldwijd te verslaan', vertelde Villanueva maandag 13 april 2020 aan China Daily.


De strijd tegen Covid-19 zou ook als basis moeten dienen voor een meer omvattende wereldwijde strategie voor de volksgezondheid. Villanueva steunde ook China's initiatief voor een wereldwijde gemeenschap van gedeelde volksgezondheid voor de mensheid.

'De eerste stappen in de samenwerking om deze wereldwijde gemeenschap voor volksgezondheid op te bouwen, moeten solidariteit en het delen van expertise, het vrijgeven van octrooien voor geneesmiddelen en wetenschappelijke informatie zijn', zei hij.

De Peruaanse president Martin Vizcarra kondigde op 6 maart het eerste bevestigde geval van Covid-19 van het land aan. De 25-jarige patiënt was teruggekeerd van een bezoek aan Spanje, Frankrijk en Tsjechië.

Vizcarra activeerde toen veiligheidsprotocollen en kondigde medio maart de nationale noodtoestand af. De Covid-19-epidemie in het land is de afgelopen weken verergerd: 2.954 mensen raakten besmet en 107 van hen stierven op 9 april, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO. In de dagen vóór 10 april steeg het aantal nieuwe bevestigde gevallen elke dag, met 535 op 7 april, 280 op 8 april en 393 op 9 april. Net als bij andere ontwikkelingslanden zijn apparatuur en specialistische kennis in Peru hard nodig.

'Peru heeft niet alleen meer apparatuur nodig voor snelle tests, moleculaire tests en ademhalingstoestellen, maar ook voor teams van gespecialiseerde artsen die hun expertise kunnen verlenen bij het bestrijden van Covid-19 in de stad Wuhan', zei Villanueva.

Een Chinese toerist uit Hong Kong met hartproblemen was een van degenen die besmet waren met Covid-19 en stierf op 27 maart in de stad Cuzco, in het zuidoosten van Peru. Vijfenzestig inwoners van Hong Kong keerden op 5 april terug naar Hong Kong met een gecharterde vlucht, georganiseerd door de Chinese ambassade in Peru en de regering van de speciale administratieve regio Hong Kong.

(Suriname Mirror/China Daily/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten