maandag 13 april 2020

Costa Rica zet luchtmachtbasis op aan grens met Nicaragua om coronavirus te stoppen

'Basis bedoeld om controle over de 300 km-grens met Nicaragua te versterken'


Costa Rica heeft een luchtmachtbasis opgezet in de noordelijke zone ter controle van de passage van mensen over de grens met Nicaragua, een land dat geen maatregelen heeft genomen tegen het nieuwe coronavirus, meldden de autoriteiten vrijdag 10 april 2020. 

De basis is bedoeld om de controle over de 300 kilometer-grens met Nicaragua te versterken, zei Costa Ricaanse vicepresidente Epsy Campell. 'We willen de burgers geruststellen dat alles in het werk wordt gesteld om het grensgebied te controleren', zei Campbell.



'Het aantal agenten dat we regelmatig aan de grens hebben, is veel vermenigvuldigd en het zal nog veel meer worden. We hebben toezicht op strategische punten in het grensgebied', voegde ze eraan toe.



Campbell heeft samen met minister van Openbare Veiligheid, Michael Soto, het noordelijke gebied bezocht om de grenscontrole te inspecteren, terwijl er van oudsher een grote beweging is tussen Costa Rica en Nicaragua.


San José heeft zijn bezorgdheid geuit over de passiviteit van Managua met betrekking tot de verspreiding van het nieuwe coronavirus. De Nicaraguaanse regering heeft haar grenzen opengehouden en heeft zelfs opgeroepen tot feestelijke demonstraties en congregaties - zelfs als de rest van de wereld sociaal isolement omarmt.


Soto gaf aan dat de nieuwe vliegbasis zich bij de grensovergang Las Tablillas bevindt, vlakbij de rivier San Juan, een zijrivier van Nicaragua die een groot deel van de grens tussen de twee landen vormt. 'Costa Ricanen moeten een garantie en zekerheid hebben voor het werk dat we uitvoeren', zei Soto. 'Elke meter voor meter verzorgen is ingewikkeld, maar we doen er alles aan', voegt Soto toe.

Volgens Soto was de doorvoer van Nicaraguanen tijdens Semana Santa minder dan normaal voor het seizoen. De Costa Ricaanse regering heeft aangekondigd, dat zij de terugkeer van ingezeten buitenlanders die het land verlaten tijdens de noodsituatie als gevolg van Covid-19 niet zal toestaan. Voor ingezetenen die illegaal Costa Rica binnenkomen, wordt de verblijfsstatus geannuleerd. Costa Rica meldt dat tussen de twee landen regelmatig tussen 400.000 en 500.000 Nicaraguanen reizen.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten