maandag 13 april 2020

Per week ruim 500 klachten over hoge prijzen producten bij ministerie van HI&T

Binnenkort lagere prijzen voor producten


Wekelijks krijgt het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) meer dan 500 klachten over hoge prijzen in de winkels voor levensmiddelen of andere goederen, zo bericht De West zaterdag 11 april 2020. 

Volgens Vincent Fernandes, onderdirecteur van HI&T belast met marktbeheer, in het programma Actua vrijdag, worden de klachten allemaal zo goed als mogelijk  afgehandeld door de Economische Controle Dienst (ECD). Hij gelooft dat de prijzen in de winkels binnenkort zullen dalen. Er zijn daartoe gesprekken gevoerd met de leveranciers en importeurs van diverse levensmiddelen.

Fernandes stelde, dat vanwege de uitbraak van het Covid-19 virus in Suriname, er een stremming was in de levering van producten aan de winkels, omdat veel winkels gesloten waren, omdat de eigenaren bang waren dat zij het virus zouden oplopen. 'De minister heeft toen alle belanghebbenden opgeroepen en we zien normalisatie. Veel van de gesloten winkels gaan weer open', aldus Fernandes.
Echter na de opening hebben veel winkeliers de prijzen van producten verhoogd.

Fernandes zei ook, dat vanaf de aanname van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren er veel onduidelijkheid is ontstaan bij vooral de importeurs over de koers. 'Wij hanteren de officiële Centrale Bank koers. De samenleving moet weten, dat voornamelijk bij de import van basisgoederen, een hercalculatie van de kostprijs plaatsvindt, waarbij we samen met de importeurs de prijs vaststellen.'

Hij legde uit dat importeurs een kostprijscalculatie indienen bij het ministerie. 'Er is een winstmarge die wettelijk is vastgesteld, daaraan moet men zich houden. Bij de groothandel is dat ongeveer 10% en bij de detailhandel (in de winkels) is dat ongeveer 20% voor de meeste goederen. Dus voor het miniserie is het duidelijk, tegen welke prijs de meeste goederen moeten worden verkocht', aldus Fernandes. Dat bepaalde importeurs een andere koers hanteren, komt volgens hem vanwege onduidelijkheid. 'We spreken niet tegen, dat de importeur de dollars duurder heeft ingekocht, maar het ministerie hanteert de Centrale Bank koers. We hebben de prijzen de afgelopen dagen bekeken en ze vertonen een dalende trend.'

Als winkeliers buiten hun boekje gaan, worden de bonnen opgevraagd, waarna  op basis daarvan, de calculatie opnieuw wordt gedaan. Fernandes zei verder, dat het mogelijk is dat op bepaalde momenten twee of meerdere voorraden gelijktijdig in de winkels zijn. In die gevallen probeert het ministerie de laagste prijs tegen welke de voorraden zijn ingekocht, te hanteren.

Volgens Fernandes worden niet alleen klachten over de hoge prijzen voor levensmiddelen doorgegeven, maar ook klachten over de koers die gehanteerd wordt door autohandelaren. Fernandes zei, dat het ministerie diverse gesprekken heeft gevoerd met de importeurs van tweedehandse en nieuwe auto’s, die hun volledige medewerking hebben toegezegd. Er komt dus een verandering in de situatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten