maandag 13 april 2020

Gewapende groepen in Colombia bedreigen burgers door COVID-19-maatregelen

Kwetsbare, arme gemeenschap- pen lopen risico op verder misbruik

ELN-guerrilla's voelen zich 'gedwongen mensen te doden om levens te redden, omdat bevolking bevelen om Covid-19 te voorkomen niet heeft gerespecteerd'


In delen van Colombia oefenen gewapende groepen een angstaanjagende hoeveelheid controle uit over de bevolking. Sommige groepen dreigen nu op brute wijze maatregelen te nemen om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Gewapende groepen hebben bedreigende pamfletten uitgegeven, die door lokale humanitaire hulpverleners, gemeenschapsleiders, politieagenten en aanklagers zijn geverifieerd als authentiek, aldus Human Rights Watch maandag 13 april 2020. 

De guerrillastrijders van het Ejército de Liberación Nacional (ELN) kondigden op 28 maart een staakt-het-vuren van een maand aan, als een 'humanitair gebaar aan het Colombiaanse volk, dat aan de pandemie lijdt'. Maar, hun strijders in Bolívar, in het noorden van Colombia, publiceerden een pamflet waarin ze aankondigden, dat ze zich 'gedwongen voelden mensen te doden om levens te redden' omdat de bevolking 'de bevelen om Covid-19 te voorkomen niet heeft gerespecteerd'.

In het pamflet staat ook, dat 'alleen mensen die in levensmiddelenwinkels, bakkerijen en apotheken werken, kunnen werken', en dat anderen 'binnen' moeten blijven.

Zoals onderzoek van Human Rights Watch heeft aangetoond, maken ELN-guerrilla's zich vaak schuldig aan misbruik om hun eigen regels aan de bevolking op te leggen. Burgers die ongehoorzaam zijn, kunnen worden gestraft met dwangarbeid of zelfs worden vermoord.

Mensen in Tumaco, een stadshaven in het zuidwesten van Colombia, lijden op dezelfde manier onder gewapende groepen die voortkwamen uit de gedemobiliseerde Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC). De voornamelijk Afro-Colombiaanse en vaak arme burgers van Tumaco ondergaan gruwelijke schendingen, waaronder verkrachting en verdwijningen. Daar bracht het Frente Oliver Sinisterra, een groep die uit de FARC voortkwam, op 22 maart een pamflet uit waarin een 'avondklok wegens de noodsituatie in het land wegens Covid-19' werd aangekondigd. De groep kondigt 'sancties' aan voor inrichtingen die nog open zijn, evenals apotheken en supermarkten met 'een groot aantal mensen'. De 'sancties' van de groep zijn vaak wreed.

Een ander pamflet, uitgebracht op 1 april, doet 'aanbevelingen' en waarschuwt dat 'degenen die niet voldoen militaire doelen zullen zijn'. De groep geeft opdracht tot 'sluiting van vestigingen zoals bars, kantines, biljart en nachtclubs' en legt een 'avondklok van 20.00 uur tot 06.00 uur' op.

Net als in Tumaco en Zuid-Bolivar lijden gemeenschappen in heel Colombia alom tegenwoordig aan misbruik door gewapende groepen, vooral in gebieden waar de aanwezigheid van de staat zwak en disfunctioneel is. De overheid moet deze risicopopulaties beschermen. De pandemie van Covid-19 heeft overleven tot een uitdaging gemaakt voor arme gezinnen en bedreigt de gezondheid van iedereen. Het mag geen excuus zijn voor verder misbruik door gewapende groepen.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten