maandag 13 april 2020

Inheemse dorpen beloven maatregelen tegen illegale oversteek uit Frans-Guyana

'Het zijn de marrons die zich daaraan schuldig maken'


Inheemse dorpen langs de Marowijnerivier hebben beloofd strenge maatregelen te treffen tegen mensen die de oversteek doen tussen Suriname en Frans-Guyana. President Desi Bouterse heeft gedreigd de noodtoestand uit te roepen in de grensgebieden met Guyana en Frans-Guyana, omdat burgers door hun wangedrag de rest van de gemeenschap in gevaar dreigen te brengen. Volgens hem bestaat met dit gedrag een groot besmettingsgevaar van duizenden inwoners. 

Uit goed geïnformeerde Albinese bronnen schrijft De West zaterdag 11 april 2020, vernomen te hebben,dat het niet inheemsen zijn die zich schuldig maken aan het vervoeren van illegalen over de grens, maar dat het  gaat om een groepje marrons. 'Het zijn bootslieden van marron komaf, die zich schuldig maken aan dergelijke activiteiten', zegt de goed geïnformeerde bron.

De afgelopen week zou aan de Surinaamse autoriteiten zijn gemeld, dat een man besmet met het Covid-19 virus mogelijk naar Albina zou zijn uitgeweken. De Franse Gendarmes zouden op grond van deze berichten een ieder waarmee deze man in contact zou zijn geweest hebben overgebracht naar overheids quarantaine, echter ontbreekt van de geïnfecteerde persoon elk spoor. Volgens familie van de geïnfecteerde zou deze zijn uitgeweken naar Ma-na of Awala, inheemse dorpen aan de Franse kant. Het vermoeden bestond ook dat hij de oversteek zou doen richting Galibi en misschien Albina.

'De persoon in kwestie is niet gesignaleerd in een van de inheemse dorpen, zoals in het begin werd beweerd. De afgelopen weken is er zelfs helemaal geen verkeer te water geweest tussen Suriname en Frans-Guyana, omdat de bewoners ook op de hoogte zijn van de gevolgen van het virus', zegt een dorpsbewoner.

Hij stelde dat de mensen vanaf het prille begin hebben beloofd, te waken voor mensen die denken illegaal de oversteek te willen doen, omdat ook zij vrezen voor hun leven. 'De mensen hebben zelfs in het begin de Surinaamse autoriteiten gemeld dat, toen bleek dat één dag na afkondiging van de lock down er nog actief verkeer te water was tussen Suriname en Frans Guyana', stelt de dorpsbewoner.

Hij verklaart dat er bovendien actief wordt gepatrouilleerd door de politie, gezien de infrastructuur naar de dorpen goed is. Volgens hem moeten er strengere controles komen aan de kant van Albina, omdat de autoriteiten nu actief meewerken met de bootslieden. 'De bootslieden die recent zijn aangehouden door de politie, mochten naderhand met al hun spullen huiswaarts keren, nadat ze boetes hadden betaald aan de plaatselijke autoriteiten', aldus een dorpsbewoner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten