zondag 29 maart 2020

30 Agenten van verschillende afdelingen in thuis-quarantaine

Zo'n 25 agenten gedetacheerd bij IAmGold/Rosebel in thuis-quarantaine


Dertig agenten van verschillende afdelingen van het Korps Politie Suriname zijn momenteel in thuis-quarantaine. Het Dagblad Suriname bericht zondagavond 29 maart 2020, dat een groep van vijf agenten samen met een lid van het Openbaar Ministerie naar Miami, Florida, was in verband met een training. Deze groep politiemannen was eerst in quarantaine geplaatst. Tot nu toe zijn ze allemaal stabiel en vertonen geen griepverschijnselen. 

Ook blijkt dat zo'n 25 agenten die bij IAmGold/Rosebel op detachering zijn, in thuis-quarantaine zijn geplaatst. Het gaat om politiemannen van verschillende afdelingen, waaronder Paramaribo, Wanica, de Mobiele Eenheid (ME) en de Parketwacht.

Voor de Parketwacht heeft het Hof van Justitie woensdagavond een spoedinterventiemaatregel genomen. Dit, nadat bekend werd dat de echtgenote van een agent te werk gesteld bij de afdeling Parketwacht, werkzaam is op de Franse ambassade en thans in thuis-quarantine zit.

Overigens, wordt iedereen nu overgeplaatst van thuis- naar overheids-quarantaine, omdat diverse personen zich niet aan gemaakte afspraken hielden en toch hun thuis-quarantaine locatie verlieten.

Het Hof van Justitie heeft in samenspraak met haar leden een dringende maatregel genomen. Ingaande afgelopen vrijdag worden verdachten telefonisch gehoord in het kader van een rechtmatigheidstoets, bewaring of verlenging van de bewaring. Dit geldt voor het Hof, het Openbaar Ministerie alsook voor de rechter-commissaris. De diverse regio’s zijn op de hoogte van deze interventiemaatregel. De ressorten hoeven in dit geval de arrestanten c.q. verdachten die vrijdag op de rol staan om voorgeleid te worden, niet aan te voeren. Dus er zal geen overbrenging plaatsvinden meer naar het parket of de rechter-commissaris of het Hof.

Voor de advocaten is de optie open om zelf te kiezen waar hij/zij erbij willen zijn. Ze kunnen de verdachte bijstaan op het parket of op de politiebureaus. Met deze maatregel is de Parketwacht verlost van het transporteren van de verdachten en de bewaking.

Het Wetboek van Strafvordering schrijft voor, dat de verdachte gehoord moet worden alvorens er een dwangmiddel op hem toegepast wordt. De wetgever heeft echter nergens aangegeven, dat bij dit verhoor de fysieke aanwezigheid van de verdachte vereist is. Telefonisch en anderszins op afstand verhoren van verdachten is reeds lange tijd normaal gebruik in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten